Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Bezárult a rekordméretű ózonlyuk az északi sarkkör felett

2020.04.28. 12:19

Az Európai Unióhoz tartozó Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) bejelentése szerint közel egy hónap után végre bezárult az északi sarkkör fölött kialakult rekordméretű ózonlyuk, ami egy szokatlanul stabil sarki örvény miatt jött létre – írja a Live Science.

Azt egyelőre nem tudják a kutatók, hogy ez egy új trend kezdete lehet-e, de az mindenképpen aggasztó, hogy van, aki szerint ez volt az első valódi ózonlyuk az északi sarkkör fölött. Itt alapjáraton viszonylag ritka az ózonlyuk, az Antarktisz fölötti rés viszont több mint négy évtizede folyamatosan ott van. A 1987-ben hozott montreali egyezmény hatására csökkent az ózonpusztító vegyületek kibocsátása, ám ennek a hatása csak lassan érvényesült, és továbbra is nagy veszélyt rejt a Kínában illegálisan előállított freon.

A déli féltekén tavaly jegyeztek be egy rekordot az ózonlyuk kapcsán, amikor soha nem látott méretűre zsugorodott össze, részben a vegyületek csökkenésének, részben a szokatlan időjárásnak köszönhetően.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.