Zsófia
17 °C
21 °C

Napokon belül engedélyezheti az EU egy ebola elleni gyógyszer alkalmazását a Covid-19 kezelésére

2020.05.03. 16:40

Az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja a remdesivir nevű szer használatának engedélyezését a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására - írja az MTI a svéd gyógyszerügynökségre hivatkozva. A svéd gyógyszerengedélyezési hatóságának járványügyi munkatársa, Charlotta Bergqvist a TV4 svéd televíziós csatornának elmondta, hogy a remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szombaton engedélyezte a remdesivir használatát azon koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, akiknek az állapota kifejezetten súlyos. A hét elején Abe Sindzó japán kormányfő is bejelentette, hogy a remdesivirt várhatóan jóváhagyják a vírus okozta Covid-19 betegség ellen.

Kapcsolódó

Az USA-ban engedélyezik egy eddig hatástalannak bizonyult gyógyszer bevetését

Egy hete a gyártó még azt írta, a remdesivir nem hatásos a Covid-19 ellen, de egy ígéretes tanulmányra hivatkozva az FDA mégis megadta az engedélyt.

A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve. A gyógyszert jelenleg rengeteg kutatásban tesztelik, az első eredmények nem voltak meggyőzőek, ennek ellenére egyre több ország jelenti be, hogy megkezdi a gyógyszer alkalmazását a betegség kezelésére.

Kapcsolódó

Hatástalannak bizonyult az első kísérleteknél a reménybeli koronavírus-gyógyszer

A remdesivir kudarcáról először a WHO adott hírt, de kiderült, a kísérletekről készült összefoglaló jelentés véletlenül került fel a szervezet honlapjára.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország az elsők között vesz részt, Lengyelországgal közösen, a remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában, a klinikai vizsgálatok most kezdődnek a Szent László kórházban.