Csak egyszer mértek az ideinél melegebb áprilist a világon

BFALU20200327015
2020.05.05. 16:25

Az idei volt az eddig mért két legmelegebb április egyike a világon az európai Copernicus éghajlatváltozási szolgálat (C3S) szerint - írja a MTI.

Idén áprilisban a levegő hőmérséklete globálisan 0,70 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981 és 2010 közötti áprilisi átlagnál és statisztikailag jelentéktelen 0,01 Celsius-fokkal maradt el a 2016 áprilisában mért rekordértéktől.

Európa nyugati részén több országban is jóval az átlag feletti, de az északkeleti területeken átlag alatti hőmérsékletet mértek.

Szibéria nagy részén, Grönland északi vidékén, az Antarktisz néhány területén és az alaszkai partoknál az átlagnál sokkal melegebb volt idén áprilisban.   

Mexikóban, Afrika középső és északnyugati területein, valamint Nyugat-Ausztráliában szintén jóval az átlag fölötti hőmérsékletet mértek. Kanada középső vidékén, az áltagnál jelentősen hidegebb volt, Dél- és Délkelet-Ázsia egyes területein pedig a szokásosnál kicsit hűvösebbet mértek.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy bejön a brit meteorológiai szolgálat (MET) év elején tett jóslata, mely szerint 2020 a legmelegebb év lehet az ipari forradalom óta. A meteorológusok legfrissebb becslései alapján ugyanis 50 és 75 százalék közötti annak az esélye, hogy még idén megdőlhet a 2016-os melegrekord.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.