Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Amerikában is tesztelnek koronavírus elleni vakcinát embereken

2020.05.05. 17:20

Megkapták az első amerikai résztvevők azt a kísérleti vakcinát koronavírus ellen, amit az amerikai gyógyszercég, a Pfizer, illetve a német biotechnológiai vállalat, a BioNTech kezdett el tesztelni, írja a CNN. 

A koronavírusvakcina-program neve a BNT162-t viseli, ez ugyanaz a kísérlet, amit Németországban már teszteltek nagyjából 200 emberen, 18 és 55 év közötti egészséges önkénteseken. Az amerikai tesztelésen a némethez hasonlóan 18-55 év közötti egészséges embereket tesztelnek, a kísérleti fázis a New York-i NYU Grossman és a Marylandi Egyetem orvostudományi karain zajlik.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott BioNTech Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztése arra irányul, hogy a vírus úgynevezett tüske proteinjének örökítőanyagát hordozó ribonukleinsav (RNS) felhasználásával alakítsák ki az emberi szervezet ellenálló képességét. (Arról, hogy hol, milyen típusú vakcinák fejlesztésén dolgoznak a világ kutatói, és hogy mikor állhat rendelkezésre tömegesen elérhető oltóanyag, legutóbb ebben a cikkünkben írtunk.)