Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Idén csak online lesz napfordulóünnep a Stonehenge-nél

GettyImages-1213639742
2020.05.12. 12:44

Az év legrövidebb éjszakáját követő hajnalon csak online lehet figyelemmel követni a napfelkeltét, mondta Nichola Tasker, a Stonehenge igazgatója. Az English Heritage nevű szervezet közlése szerint az eseményt "a résztvevők, az önkéntesek és munkatársak biztonsága és jólléte" miatt törlik. A napfelkeltét a történelmi műemlékek, helyszínek és építmények kezelésével foglalkozó szervezet közösségi oldalán lehet élőben figyelemmel követni.

Az UNESCO világörökségek listáján is szereplő kőegyüttes körüli terület március óta le van zárva a látogatók elől. "Reméljük, hogy online közvetítésünk lehetőséget biztosít a közel és távol lévő embereknek, hogy kapcsolatba kerülhessenek ezzel a spirituális helyszínnel az évnek ezen különleges időpontjában és nagyon várjuk őket vissza jövőre" – idézi Taskert a BBC. Az igazgató kifejezetten kérte az embereket, hogy ne utazzanak idén a Stonehenge-hez.

Normális esetben több mint egymillióan látogatnak el évente az újkőkorszaki kőkolosszusokhoz a nyári napfordulón – június 21-én vagy az akörüli napokon –, hagyományosan mintegy tízezren gyűlnek össze a Wiltshire megyében lévő kultikus emlékműnél felelevenítve druida-pogány hagyományaikat.

A tudomány jelenlegi állása szerint még mindig nem tudni pontosan, mi volt a mintegy 25 tonnát nyomó több ezer éves kövek eredeti feladata. Egyes elméletek szerint csillagvizsgáló vagy szent zarándokhely lehetett. A nyári napéjegyenlőség idején a Nap a Sarokkő (Heel Stone), a kör bejáratát jelentő kő mögül kel fel, a napsugarakat pedig éppen a kőegyüttes középpontja felé irányítja. (MTI/BBC)

(Borítókép: druida hagyományőrző sétál a lezárt, őrzött Stonehenge kerítése mellett március 20-án. Fotó: Finnbarr Webster/Getty Images)