Klára
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai orvosok szerint a koronavírus az egész szervezetet támadja

2020.05.13. 20:43 Módosítva: 2020.05.13. 22:36

Az új koronavírus kiváltotta megbetegedés nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket károsítja, hanem az egész emberi szervezetet – erről közölt összeállítást szerdán a CNN

A CNN kutatókat és orvosokat megszólaltató riportjában kaliforniai, floridai, massachusettsi és New York-i tapasztalatokat összegzett, ebből kiderült, hogy

a koronavírus a tüdő mellett a vesét, a szívet, az agyat, a központi idegrendszert is károsítja, nem egyszer több létfontosságú szerv együttes leállását idézve elő.

Scott Brakenridge, a floridai egyetemi kórház sebészprofesszora arról számolt be, hogy az orvosok általában sokáig csak arra összpontosítottak, hogy a vírus kiváltotta tüdő-, illetve légúti gyulladásokat kezeljék, de az elmúlt hetekben rá kellett jönniük, hogy azok is szenvedhetnek Covid-19-ben, akik nem lázasak, nem köhögnek és légszomjuk sincs. „Nagyon zavaró a kép, jó időbe telhet, míg tisztán látunk majd” – idézik. Elmondta azt is, hogy a vírus miatt a szervezetben vérrögök alakulhatnak ki, és ennek következtében a betegek 20-50 százalékát elvesztik. 

Sean Wengerter, aki szintén sebészorvosként dolgozik New York államban, szintén arra hívta fel a figyelmet: a koronavírus direkt hatást fejthet ki az artériákra, és ez okozza a szervkárosodást. A Los Angelesben lévő Cedars-Sinai kórházközpont egyik patológusa, Oren Friedman pedig arról beszélt, hogy a legkisebb erekben is találtak vérrögöket. 

A héten a Washington Post is riportot közölt arról, hogy az új típusú koronavírus a korábbi ismeretekkel ellentétben az egész szervezetet megtámadhatja. A lapnak David Reich, a New York városában lévő Mount Sinai kórház orvos-igazgatója mondta el, hogy eddigi tapasztalatai szerint a kórokozó megtámadja a szívet és az izmokat, károsítja az idegrendszert, megszüntetve a szaglás és az ízlelés képességét, a vesét pedig oly mértékben tönkre teheti, hogy egyes kórházakban már nem elég a dialízis-berendezés sem. Szintén megerősítette, hogy a vírus vérrögképződést és ezzel hirtelen szívhalált vagy stroke-ot okoz.

A megszólaltatott orvosok szerint a betegség nagyon gyakran mindenféle tünet nélkül jelentkezik, és néhány napi tünetmentesség után szinte azonnal összeomlik akár a tüdő, akár a szív működése. Ráadásul a kór megtámadja a kisgyermekeket is.

Az elmúlt napokban New Yorkban 73 kisgyermek betegedett meg súlyosan, és a múlt héten három kisgyermek, köztük egy ötéves kisfiú meghalt a Covid-19 szövődményeiben. Mindegyiküknél a vérerek tágulatával és gyulladásával járó Kawasaki-kórt diagnosztizálták, mint a Covid-19 egyik szövődményét. „Mindannyian azt gondoltuk, hogy a Covid-19 csakis idősebbeket dönthet le a lábáról, fiatalokat, kivált gyermekeket nem” – mondta Reich.

Geoffrey Barnes, a Michigan Egyetem professzora, a szív- és érrendszeri betegségek szakértője a lapnak azt hangsúlyozta: „Ez a vírus az emberi szervezetben a szó szoros értelmében nem létezett hat hónappal ezelőtt”. Majd hozzáfűzte, hogy „nagyon gyorsan meg kellett tanulnunk, milyen hatással van az emberi szervezetre, és hetek alatt kellett kezelési módokat találnunk”.

(MTI, CNN)