Kártérítést fizet a Facebook a traumatizált tartalomellenőreinek

2020.05.13. 10:25

A Facebook hajlandó mintegy 52 millió dollár kártérítést fizetni azoknak a moderátoroknak, akiknek a cég alkalmazásában a munkájuk miatt mentális problémáik lettek. Ennek megfelelően akár 50 ezer dollárt (16 millió forint) is kaphatnak azok a dolgozók, akiknél például poszttraumás stressz szindrómát diagnosztizáltak, írja a Verge a panaszosok ügyvédeire hivatkozva.

A Facebooknál dolgozó tartalomellenőrök munkájuk során rendszeresen kénytelenek erőszakos, bántalmazást mutató képeket, felvételeket megtekinteni. A cég egyik volt moderátora 2018 augusztusában perelte be a Facebookot, arra hivatkozva, hogy poszttraumás stressz szindrómája lett, miután kilenc hónapon keresztül a közösségi hálóra kirakott tartalmakat vizsgálta.

Az ügyben született megállapodás még bírói jóváhagyásra vár, de elméletileg 11 250 olyan kaliforniai, texasi, arizonai és floridai emberre érvényes lesz, akik 2015 óta a Facebook alkalmazásában álltak. A panaszosoknak a cég legalább 1000 dollárt köteles lesz kifizetni.

A vállalat azt is bejelentette, hogy a jövőben lépéseket fog tenni a moderátorok mentális egészségének megőrzése érdekében. A vizsgálatra váró videókat például hang nélkül, fekete-fehérben fogják ezentúl megnézni a moderátorok. A munkakörre jelentkezőket pedig alkalmassági vizsgálat alá fogják vetni. (MTI/The Verge/BBC)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM