Gyárfás
19 °C
35 °C

Az optimista forgatókönyv szerint 2021 elején engedélyezhetik az EU-ban a Covid-19 vakcinát

2020.05.14. 14:19 Módosítva: 2020.05.14. 14:31

Optimista forgatókönyv szerint nagyjából egy év múlva lehet engedélyeztetni az új koronavírus elleni oltóanyagot - közölte csütörtökön az Európai Unió gyógyszer-engedélyeztetéssel foglalkozó ügynöksége (European Medicines Agency – EMA).

Marco Cavaleri, az EMA oltóanyagokért felelős részlegének vezetője azt mondta: az ügynökség 33 fejlesztővel áll kapcsolatban, és mindent megtesz azért, hogy felgyorsítsa a vakcina jóváhagyásának folyamatát. Cavaleri azonban kétli, hogy az oltóanyag már szeptemberre elkészülhet, írja az MTI. 

Mivel egy új oltóanyag kifejlesztésénél teljesen a nulláról kell indulni, optimista forgatókönyv szerint is egy évvel kell számolni, tehát a vakcina legkorábban 2021 elejére lehet meg

 - mondta az EMA képviselője újságíróknak. Kizárta annak lehetőségét, hogy most kivételesen kihagyják az oltóanyag-kísérletek harmadik fázisát, amely azért szükséges mindenképp, hogy megbizonyosodjanak róla, az új vakcina biztonságos és valóban hatékony.

Az EMA a vakcinafejlesztésen kívül 115 különböző gyógymódot is vizsgál, amellyel kezelni lehetne a koronavírus okozta betegséget. Cavaleri szerint néhány új gyógykezelési eljárást már nyáron engedélyeztethetnek Európában, de konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem közölt.