A OnePlus 8 Pro okostelefon véletlenül átlát a műanyagon és ruhán

2020.05.15. 15:37

Egészen forradalmi a OnePlus 8 Pro okostelefonok egyik funkciója, amire véletlenül derült fény, írja a The Verge. A kínai telefongyártó legújabb csúcskészüléke ugyanis kis mértékben képes "átlátni" bizonyos anyagokon. Még mielőtt rohannának a boltokba, hogy gyorsan vegyenek egy 300 ezer forintos OnePlus 8 Pro-t, szögezzük le: a telefonnak nincs röntgenszeme, nem lehet vele kémkedni vagy idegeneket vetkőztetni az utcán, inkább csak egy érdekes műszaki adottságról van szó, amivel talán maga a gyártó sem számolt a tervezés, fejlesztés során.

Miről is van szó? A OnePlus 8 Pro hátlapján található többek között egy infravörös érzékelő is, ami eredetileg a telefonba épített kamera egyes funkcióihoz való: konkrétan a Photochrom nevű színszűrő működése alapul az IR szenzor által érzékelt infravörös sugarakon. A filter tehát a környezet tárgyainak hőmérsékletét (hősugárzását) érzékeli és ennek alapján módosítja a fotó képi világát.

Mint az az interneten pár napja egyre szaporodó fotókból és videókból kiderül, ha ezt a filtert használjuk, akkor a kamera gyakorlatilag képes valamelyest átlátni némely anyagokon. Ezek leginkább a vékony fekete műanyagtokok, műszaki eszközök burkolatai, illetve vékony ruhaneműk, amik eleve olyan vékonyak, hogy erős fényben is áttetszőek. A "röntgenlátás" tehát meglehetősen korlátozott körben, ráadásul csak kis távolságból működik, mondhatni egy gyengébb hőkamera funkcionalitását fedezték fel a OnePlus 8 Pro-ban. A kínai gyártó egyelőre nem nyilatkozott mindezzel kapcsolatban.

Mivel létezik már pár okostelefon, amikben van infravörös érzékelő (a legújabb iPhone-ok is ilyenek), elviekben nemcsak a OnePlus 8 Pro képes hőkameraként működni. Arra is lehet számítani, hogy a közeljövőben a gyártók ki is használják ezt a műszaki adottságot – vagy épp ellenkezőleg, tartva a személyiségi jogi botrányoktól, korlátozzák a "vetkőztető filterek" használhatóságát.

Kapcsolódó

A megbízható középszerűség diadala

Vannak hiányosságai, de összességében erősre sikerült a OnePlus 7T, ami már a szolgáltatóknál is elérhető, így kifejezetten kedvező az ára.  • Hírek
  • Csok