11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 2
Uruguay 0

Nem néz ki jól, de jót jelent a barna habos víz Balatonalmádinál

2020.05.19. 15:36 Módosítva: 2020.05.19. 18:16

Több hektárnyi kiterjedésben barnás, habszerű lett a tó vize Balatonalmádinál. Boros Gergely, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta, hogy

az algaszőnyeg a tó vizének tisztaságát jelzi, nem jelent veszélyt, pár napon belül jellemzően eltűnik. 

A területről vízmintát vettek, hogy kiderüljön a pontos összetétel, és bővebb információkat kapjanak a terület vízminőségéről. 

Boros Gergely szerint a barnás, habszerű, vízfelszínt ellepő képződmény szórványos megjelenése nem nevezhető rendkívülinek. Veszélyt nem jelent, a tó természetes működésének része.

HASONLÓ JELENSÉG ÉVENKÉNT VÁLTOZÓ INTENZITÁSSAL, FŐKÉNT TAVASSZAL ÉS NYÁR VÉGÉN SZOKOTT ELŐFORDULNI A BALATON EGYES TÉRSÉGEIBEN. 

A szakember elmondta, hogy a Balatonalmádinál a vízfelszínre került jelentősebb algatömeg éppen a tiszta és fenékig átlátszó víz miatt alakulhatott ki, hiszen tiszta vízben a fény könnyebben lejut a tómeder felületére. Az ott élő algák így elég fényhez jutnak, ráadásul közvetlenül hozzáférnek az üledékben raktározott tápanyagokhoz. Az így felszaporodott algatömeg egy idő után felszakadozva, a keletkező buborékok felhajtóerejének köszönhetően a felszínre jut. Szinte bárhol előfordulhat hasonló jelenség a Balatonban, de főleg az északi parton jellemző.

(MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.