Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

80 millió gyerek oltása maradt el a koronavírus-járvány miatt

2020.05.22. 20:25 Módosítva: 2020.05.23. 01:11

A Covid-19 legalább 80 millió, egy évnél fiatalabb gyermek védőoltását tette lehetetlenné, főként a lezárások, a kijárási és utazási korlátozások miatt. Emiatt félő, hogy a védőoltásokkal megelőzhető, sokszor halálos veszélyt jelentő fertőző betegségek fognak fellángolni. A probléma a fejlett és a fejletlen országokban élő gyerekeket ugyanúgy érinti.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint legalább 68 országban akadtak el az oltóprogramok, amelyek például torokgyík, kanyaró vagy gyermekbénulás ellen immunizálták volna a gyerekeket. A WHO által koordinált globális oltóprogram történetében (a hetvenes évek óta) még sohasem történ ilyen mértékű leállás. 

Az immunizáció az egyik leghatékonyabb és legalapvetőbb betegségmegelőző módszer a közegészségügy történetében. Az oltási programok megakadása a Covid-19-járvány következtében azzal fenyegetnek, hogy semmissé válik az az évtizedek óta tartó fejlődés, amit a védőoltásokkal megelőzhető betegségek ellen elértünk

– mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. Június 4-én Londonban globális csúcsértekezletet tartanak (online) a védőoltásokról, ahol a WHO és a társszervezetei azt várják a tagállamoktól, hogy elegendő mennyiségű pénzt ajánlanak fel az oltóprogramok újraindításához.

Az oltóprogramok megakadásának számos oka van:

  • az utazási korlátozások miatt a gyerekek vagy az egészségügyi szakemberek nem jutnak el az oltás helyszínére;
  • a szülők nem merik elvinni gyermeküket az egészségügyi intézményekbe, a Covid-19-től tartva;
  • az egészségügyi személyzetet a koronavírus-járvány elleni harcra irányították át;
  • nincs megfelelő védőfelszerelés;
  • az ellátási útvonalak elvágása miatt nem érkezik oltóanyag;
  • az egészségügyi dolgozók fertőződése miatt nincs munkára fogható szakember, aki oltana.

Jelenleg a világban több gyerek van beoltva a védőoltásokkal megelőzhető betegségek ellen, mint bármikor a történelemben. De ha villámgyorsan nem indulnak újra az oltóprogramok, újra fellángolhatnak a visszaszorított fertőző betegségek. Ez a Covid-19 elleni védekezést is ellehetetlenítené, különösen a harmadik világban, ahol egyébként is korlátozottak az erőforrások. 

(WHO)