Elpusztult a moszkvai állatkert háborús menekült aligátora

2020.05.23. 18:45 Módosítva: 2020.05.23. 20:46

Pénteken elpusztult a moszkvai állatkertben egy kalandos életű aligátor, amelyet hírbe hoztak Hitlerrel, túlélte a II. világháborús bombázást, és életének nagy részét a Szovjetunióban töltötte – írja a BBC.

Moszkvai Állatkert
Moszkvai Állatkert
Fotó: Moszkvai állatkert

A Saturn nevű Mississippi aligátor 1936-ban született az USA-ban, majd a berlini állatkertnek ajándékozták, ahol a város 1943-as bombázásig élt. A légicsapások után – amelyben az állatkeretet is találatok érték, sok lakója el is pusztult – kiszabadult a romok közül, és csak 3 évvel később találták meg brit katonák, akik aztán a Szovjetuniónak adták. Szabadságának éveit homály fedi, mindenesetre 1946 után a moszkvai állatkertben élte napjait a látogatók egyik kedvenceként. A Saturnnal kapcsolatban megjelenő újsághírek gyakran tévesen azt állítják, hogy az állat Hitleré volt eredetileg, ez azonban a BBC szerint nem igaz. 

Saturn 84 életévével rekordernek számít, a szabadban általában 30-50 évet él maximum ez az aligátorfaj. A moszkvai állatkert közleménye szerint Saturn egy egész korszak szimbóluma volt a számukra. Kiemelték azt is, hogy a hüllő felismerte a gondozóit, és szerette, ha egy kefével masszírozzák. Az aligátor testét a moszkvai állatkert átadja a moszkvai Charles Darwin biológiai múzeumnak, ezután ott lesz látható kipreparálva. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport