Valódi bárányokat terelget a robotkutya Új-Zélandon

2020.05.25. 09:34

Furulyát biztosan nem fúj, miközben a nyájat az egyik dombról a másikra terelgeti a Boston Dynamics robotkutyája, de ettől még alkalmas lehet a rábízott feladat elvégzésére, hiszen a négylábú szerkezet ügyesen közlekedik a terepen és jó teherbírású, amire a birkák közelében nagy szükség lehet.

A terelőrobotot Új-Zélandon teszteli a Rocos nevű szoftverfejlesztő cég, hátha ezzel is tudják majd növelni az élelmiszertermelés hatékonyságát. Állítólag a koronavírus-járvány miatti fellépő munkaerőhiány miatt is szükség lehet ilyen robotokra, ami valószínűleg csak egy reklámfogás, mert a juhászatnál távolságtartóbb munkakört azért nehezen tudunk elképzelni.

Ebben a kísérletben az is kiderült, hogy a Boston Dynamics munkatársai a kényelmes amerikai irodájukból is nagyszerűen tudtak navigálni a teljesen ismeretlen új-zélandi terepen, így több mint valószínű, hogy egy helyi tenyésztőnek sem okozna ez különösebb nehézséget.

A robotkutyával amúgy nem feltétlenül a munkahelyeket szeretnék elvenni, sokkal inkább a dolgozók lehetőségeit próbálják kibővíteni. Az agráriparban más területeken is zajlanak kísérletek a robottal, gyümölcsfák hozamának ellenőrzését és területvédelmet is rájuk lehet bízni.

(Rocos, Gizmodo)  • Tippek
  • Hírek