Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Kettészakadhat a földi mágneses mező anomáliája

2020.05.26. 15:44

Hamarosan két központja lehet annak a titokzatos és egyre növekvő anomáliának, amelyben gyengül a Föld mágneses mezeje, ez derült ki az Európai Űrügynökség (ESA) műholdas adataiból. A Dél-Atlanti Anomália kiterjedt területe, ahol mágneses mező védelmező ereje az átlagosnál jóval gyengébb, Dél-Amerikától egészen Délnyugat-Afrikáig ér.

A mágneses mezőnek minden csökkenését figyelemmel kell kísérni, mert ezeken a területeken az alacsonyabb pályán keringő műholdak és űrhajók elektronikája sérüléseket szenvedhet a gyenge védelmező mezőn átjutó töltött részecskéktől. Az ESA is csupán ilyen hatásokat tapasztalt mindeddig.

Az elmúlt két évszázadban átlagosan körülbelül 9 százalékkal csökkent a Földet védelmező mágneses mező ereje, jórészt a Dél-Atlanti Anomáliának köszönhetően. Hogy miért alakult ki ez a jelenség, azt nem tudják még a kutatók.

A mágneses mezőt a bolygónk belsejében keringő olvadt vas generálja, és rendkívül hosszú időtávlatban vizsgálva állandóan változik az ereje. Pár százezer évente még az északi és a déli mágneses pólus is helyet cserél, amelyek ezt leszámítva is állandóan vándorolnak. Hogy ennek van-e bármilyen kapcsolata az Anomáliával, nem tudni.

Annyi biztos, hogy az 1970-es évek óta az Anomália területe növekedett, évente 20 kilométerrel került nyugatabbra a határvonala, és a friss adatok szerint az elmúlt öt évben egy második olyan központ kezdett kialakulni, ahol különösen alacsony a mező ereje. Elképzelhető, hogy a folt a jövőben kettészakad, és lesz egy Afrika fölötti anomália is.

Most az a legnagyobb kihívás, hogy megértsük a - szó szerint - mélyben zajló folyamatokat, amelyek a mágneses mező változását okozzák, hátha abból következtetni lehet a helyzet várható alakulására. Korábbi kutatások alapján az is elképzelhető, hogy ez a jelenség is pár száz évente megismétlődik. Afrikában találtak történelmi bizonyítékokat arra, hogy előfordult a mágneses mező gyengesége, és a tudósok úgy sejtik, hogy ott ez a földköpeny alacsony nyíróhullám sebességű tartományának (LLSVP, Large Low Shear Velocity Provinces) nagyobb sűrűségével hozható összefüggése. 

(Science Alert)