Eldobált maszkok és gumikesztyűk veszélyeztetik a Földközi-tengert

2020.05.26. 17:43

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében – írja az MTI.

Az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől. A szervezet szerint ez az újfajta szennyezés súlyosbítjaa tengerek műanyagszennyezésének krónikus problémáját.

Laurent Lombard, a szervezet alapítója, aki a Facebookon közzétett videón örökítette meg a víz alatti szennyezést, egy új szennyezési forrásról beszélt: Európa országaiban fokozatosan enyhítenek a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozásokon, és az emberek elkezdték ismét felkeresni a strandokat, a vizek menti pihenőhelyeket. Antibes közelében búvárkodva Lombard a mindennapos műanyagszemét, így az üres vizes palackok között talált eldobható arcmaszkokat és gumikesztyűket. "Ezeket a maszkokat nemrég találtuk, de több milliárd lesz belőlük" – mondta.

Az utcák is tele vannak eldobált maszkokkal

Az eldobált védőfelszerelések nem csak a tengerekben okoznak problémát: május 14-én, három nappal azután, hogy Franciaországban lazítottak a kijárási tilalmon, a párizsi utcák takarítói arra panaszkodtak a közösségi médiában, hogy sok eldobott maszkot találtak a járdákon. Egy dél-franciaországi parlamenti képviselő, Eric Pauget törvénytervezetet is előterjesztett arra, hogy növeljék az arcmaszkok eldobására kiszabható bírságot a jelenlegi 68 euróról 300 euróra.

Olaszországban is hasonló problémával néznek szembe. Rómában még szigorúbban fogják büntetni azokat, akik maszkokkal, kesztyűkkel, fertőtlenítőszerek palackjaival szennyezik a környezetet, 500 euró (175 ezer forint) büntetést szabhatnak ki rájuk – jelentette be Virginia Raggi polgármester hétfőn.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései szerint ha az olaszok által az elmúlt hónapokban használt arcmaszkok csupán 11 százalékától nem szabályszerűen szabadulnak meg, akkor több mint tízmillió darab kerülhet a tengerekbe, folyókba, illetve a tengerparti strandokra, veszélyeztetve ezáltal a Földközi-tenger élővilágát.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.