Boglárka
19 °C
35 °C

A Fehér Ház rászállt a Twitter egyik dolgozójára

2020.05.28. 09:55

Kellemetlen lehet arra ébredni, hogy az Egyesült Államok elnökének tanácsadója élő adásban rászabadít az emberre egy rakás zaklatót, akik aztán halálos fenyegetéseket küldenek. Miután a Twitter jelezte, hogy Donald Trump elnök egyik bejegyzése a választási csalásokkal kapcsolatban félrevezető lehet, a Fehér Ház kipécézte magának a közösségi portál egyik dolgozóját, Yoel Rothot, miután előtúrtak tőle pár kritikus bejegyzést. Egy dolgozót, aki egyébként a spamek és botok kezelését intézi. 

Kellyanne Conway elnöki tanácsadó a Fox News élő adásában mondta a közönségnek, hogy „valaki ébressze fel San Franciscóban, és mondja el neki, hogy rengeteg új követőre számíthat”. Ezen felbuzdulva jobboldali személyiségek elkezdték terjeszteni Roth tweetjeit, aki ezt követően fenyegetéseket is kapott.

A Twitter kiállt Roth mellett, és közölte, hogy nem ő felel a Trump tweetje mellett megjelent tényellenőrzésért. Mi több, közölte a cég, hogy nem egyetlen személy felel a cégpolitikájukért, és nem szerencsés azt látni, hogy a vállalat döntéseiért egy ott dolgozót pécéznek ki.

A huzavona azon megy, hogy Donald Trump szerint a postán beküldött szavazatok komoly választási csalást tesznek lehetővé. A Twitter egy tényeket ellenőrző csapat segítségével arra mutatott rá, hogy ezt az összefüggést semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, és egy rakás erről szóló cikkre mutató linket tettek elérhetővé az elnöki bejegyzés alatt.

A postai szavazás témája egyébként a Covid-19 miatt került elő, néhány államban ugyanis – például Kaliforniában – kibővítenék a levélben szavazás lehetőségeit, hogy biztonságossá tegyék a szavazást és gátolják a koronavírus terjedését.

Trump szerdán azzal fenyegette meg a közösségi portálokat, miután a Twitter közzétette az említett bejegyzést, hogy szigorúan szabályozni fogja vagy be is zárja azokat, ha folytatják ezt a tényellenőrző tevékenységet.

(The Verge)