Amália
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Füles polipot fotóztak 7000 méter mélyen

2020.05.29. 11:12

Az eddigi legnagyobb mélységben sikerült lefotózni egy polipot, a Jávai-árokban, és egy különleges faj pózolt a kamerának:

méretes fülszerű nyúlványok vannak a fején.

A Disney mesehőséről Dumbo becenevet polipfajról a Marine Biology tudományos szaklapban publikált cikket Alan Jamieson, a mélytenger úttörő felfedezője, aki úgynevezett leszállóegységeket fektet le a tengerfenék különböző pontjain, amelyek mindent felvesznek, ami eléjük kerül.

Kétszer is sikerült a polipokat megörökíteni, először 5760 méteren, utána 6957 méteres mélységben. Az állatok 43 illetve 35 centiméteresek, és a Grimpoteuthis családba tartoznak.

Igen ügyes biokémiai eszköztára lehet az állatnak, - mondta a BBC-nek Jamieson - hogy a sejtjei alkalmazkodni tudjanak a nagy nyomáshoz, és megtartsák a gömbszerű struktúrájukat. A kutató munkáját a texasi Victor Vescovo támogatja, az egyetlen ember, aki kétszer is lemerült a Challenger-szakadék közel 11 kilométeres mélységébe. 

Miközben Vescovo rekordokat állít fel, Jamieson végzi el a Five Deeps Expedition küldetéseken azt a tudományos kutatómunkát, amivel mind az öt óceán mélyén körülnéznek, hogy jobban megértse az emberiség ezen távoli területek élővilágát.