Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Kétszáz éve nem látott aszály sújtja Belgiumot

2020.05.29. 15:56

Nem elég, hogy a koronavírus-járvány miatt felborult az élelmiszeripar beszállítói láncolata, Belgiumban még az elmúlt évszázadok legnagyobb szárazságával is szembe kell nézniük a gazdáknak. Utoljára 1833-ban, közel kétszáz éve volt akkor aszály Belgiumban, mint idén áprilisban és májusban, amikor a szokásos 118 milliméternyi csapadék helyett csak annak töredéke, 24,4 milliméter esett. Május különösen száraz volt:

egész hónapban csupán 5,4 milliméter csapadék hullott.

Ez pedig a szokásos 66,5 milliméternek a tizede sincs, ezért több településen vízhasználati korlátozást vezettek be. A folyókból sem vehetnek ki vizet a gazdák, nehogy visszafordíthatatlan károkat okozzanak, így csak abban reménykedhetnek, hogy esni fog az eső.

A belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) szerint 1933 ennél is szárazabb volt, akkor 1,4 milliméterrel kellett beérniük.

Pénteken vagy szombaton egy másik rekord is megdőlhet, ha tovább süt a nap. Egy átlagos tavaszon körülbelül 464 órányi napsütés éri az országot, írja a Brussel Times, de csütörtökön már 687 óránál járt a mutató. Napi 14 órás növekedéssel lehet számolni, ha nem változik az időjárás, márpedig a radarkép nagyon minimális felhőtakarót mutat, és szombatra is napsütést jósolnak. Utoljára 2011-ben érte ilyen sok napsütés Belgiumot, akkor 707 óra volt a csúcs.

Magyarországon az április volt különösen száraz, csak 1946-ban és 2007-ben volt nagyobb szárazság hazánkban, mint idén.

(MTI)