Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Megtalálták az univerzum eddig hiányzó anyagát

2020.05.29. 00:09

Több évtizedes rejtélyt sikerült megoldaniuk ausztrál kutatóknak: a titokzatos gyors rádiókitörések segítségével azonosították az univerzum eddig hiányzó anyagát – írja a Phys.org.

Azt már rég megmérték a tudósok, hogy az ősrobbanáskor mennyi anyag keletkezett az univerzumban, de ennek a látható anyagnak egészen eddig csak egy részéről tudták, hogy hol található. Jean-Pierre Macquart, a Curtin Egyetem kutatója, a Nature-ben megjelent tanulmány vezető szerzője szerint a tudósok már közel harminc éve keresik a hiányzó anyagot, de ez a munka a hagyományos eszközökkel nagyon nehéz volt. Most a gyors rádiókitörések megfigyelésével sikerült a nyomára akadni a csillagok és galaxisok közötti térben.

A gyors rádiókitörések kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei, de még ma se tudjuk, mi okozza őket. Annyi biztos, hogy a létrejöttükkor hatalmas energiamennyiség szabadul fel. Macquart szerint ezeknek a kitöréseknek a sugárzása úgy terül szét a hiányzó anyagon, ahogy egy prizma szétválasztja a napfény színeit. Ezért ha elég gyors rádiókitörés távolságát sikerül megmérni, azzal meghatározható az univerzum sűrűsége – mondta.

A hiányzó anyag megtalálásához hat gyors rádiókitörés megmérésére volt szükségük. Ebben kulcsszerepe volt az ausztráliai Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) nevű rádiótávcsőnek, amelynek a látószöge és a felbontása is nagyon nagy, így hatékonyan el lehet vele csípni a váratlanul jelentkező kitöréseket, és nagy pontossággal lehet azonosítani a galaxist, ahonnan érkeznek.