Gond nélkül dokkolt a Dragon az ISS-hez, tökéletesen sikerült a NASA és SpaceX közös űrrepülése

Screen Shot 2020-05-31 at 4.07.27 PM.png
2020.05.31. 16:01 Módosítva: 2020.05.31. 19:59

Szombaton, magyar idő szerint 21:22-kor történelmet írt a SpaceX és a NASA: egy Falcon-9 rakétán sikeresen útnak indult a Kennedy Űrközpont 39A startállásáról a SpaceX saját fejlesztésű és gyártású űrhajója, a Crew Dragon, fedélzetén két amerikaival, Doug Hurley és Bob Behnken asztronautákkal. A Demo-2 tesztrepülés fontos mérföldkő az Egyesült Államok űrhajózásában: 2011, az űrsiklóprogram vége óta először indulhatott amerikai földről, amerikai űrhajón, amerikai űrhajós az űrbe.

A szombati startot az Indexen figyelemmel követhették, és most vasárnap a küldetés újabb kritikus fontosságú részét közvetítettük: a Dragon automatikusan kapcsolódását a Nemzetközi Űrállomáshoz. A történéseket élőben sugározta a NASA és SpaceX:

Ahogy a startot, úgy a vasárnapi dokkolást is követTük itt az Indexen. Magyar idő szerint délután négykor kapcsolódtunk be a közvetítésbe, az alábbiakban olvashatják a fontosabb történéseket (fordított időrendben, legfelül a legfrissebbeket):

19:55 A közvetítésünknek ezzel vége, köszönjük hogy velünk tartottak!

19:50 A két űrhajósra elég sok meló vár a következő időszakban: túl azon, hogy a Dragon tesztelésén dolgoznak, bekapcsolódnak a Nemzetközi Űrállomáson folyó kutatómunkába is. Visszatérésük időpontját még nem tudni, a Dragon legalább 30, de legfeljebb 119 napig – azaz csaknem négy hónapig – maradhat Föld körüli pályán.

19:43 A NASA igazgatója, Jim Bridenstine arról beszélt, hogy milyen fontos a Dragon és a kereskedelmi partnerség sikere, mert ezek lendítik előre az űrkutatást a Hold és a Mars meghódítása felé. A NASA igazgatója szerint más országok is jó hasznát vennék a Dragon űrhajónak, Kanadát, Japánt, Európát és Oroszországot említve.

19:35 Bob Behnken arról beszélt, hogy az űrsiklókhoz képest milyen élmény volt a Dragonnal repülni. Szerinte egész más, a Dragon sokkal simábban repült, viszont amikor a pályamódosításokat végezték, sokkal élőbbnek érezték az űrhajót.

19:31 Doug Hurley szerint a Dragon tökéletesen teljesített, remek űrhajót épített a SpaceX, amivel pontosan olyan volt repülni, mint a kiképzés alatt a Dragon-szimulátorral.

19:30 Megkezdődött az ünnepi fogadás, élő konferencia keretében értékelik a küldetés első tapasztalatait a NASA, a SpaceX vezetői, az űrhajósok és a földi irányítás.

19:24 Mostanáig minden makulátlanul zajlott, de a végére becsúszott egy banális baleset: úgy tűnik Doug Hurley beüthette a fejét miközben átúszott az ISS-re, a homlokát fogja, és kicsit vérzik is.

19:23 És végre elérkezett a várva várt pillanat: előbb Bob Behnken, majd Doug Hurley is átlebegett a Nemzetközi Űrállomásra.

19:22 Doug Hurley jelenti, hogy a Dragon ISS-hez kapcsolódásának összes feladatát befejezték.

19:15 Az ISS három űrhajósa kék "ünnepi" kezeslábasban várakozik a Dragonnal érkezettekre.

19:10 Az utolsó ellenőrzéseket végzik az űrhajósok a Dragon rendszerein.

19:02 Hurley és Behnken űrhajósok kinyitották a Dragon/Endeavour ajtaját.

19:00 A földi irányítás engedélyt adott az ajtó kinyitására.

18:58 Perceken belül nyíilk az ajtó.

18:51 Chris Cassidy ISS-parancsnok jelentése szerint minden készen áll a Dragon ajtajának kinyitására. A légnyomás kiegyenlítése még négy percet vesz igénybe.

18:46 Az IDA (International Docking Adaptor) ajtaja is nyitva, már csak egyetlen ajtó, a Dragon ajtaja választja el a két legénységet egymástól és a közös ünnepléstől.

18:33 Tíz-húsz perc lehet hátra az űrhajó ajtajának kinyitásáig. Chris Cassidy épp kamerákat szerel fel, hogy több nézőpontból is látni lehessen a történelmi pillanatot. Az alábbi képkocka különlegessége, hogy jól látható rajta az a zsebkendőnyi amerikai zászló, amit 2011-ben az Atlantis űrhajósai, az utolsó űrsiklóküldetés személyzete hagyott az űrállomáson azzal, hogy ha ismét amerikai űrhajó visz amerikai űrhajóst az ISS-re, akkor ő vigye majd haza. Doug Hurley, aki 9 évvel ezelőtt az Atlantis űrsikló pilótája volt, most pedig a Crew Dragon/Endeavour parancsnoka, a szimbolikus kapocs ebben a történetben.

18:15 Miközben nagyon sokan örülnek a NASA és a SpaceX közös sikerének, nehéz – és nem is szabad – elfeledkezni arról, hogy milyen súlyos társadalmi válságba kezd süllyedni az Egyesült Államok, egyszerre küszködve a koronavírus-járvánnyal és az explicit rasszizmussal, mint arra Phil Plait csillagász tweetje is felhívja a figyelmet.

18:00 Nagyjából egy félóra lehet még hátra a zsilip nyitásáig. Az ISS-en jelenleg hárman tartózkodnak: Chris Cassidy amerikai, valamint Ivan Vagner és Anatolij Ivanisin orosz űrhajósok, akik 52 nappal ezelőtt érkeztek egy Szojuz űrhajóval. Ők fogják üdvözölni a két, ISS-t már korábban megjárt NASA-asztronautát. A közvetítésben Cassidy-t és Vagnert lehetett látni egy rövid ideig, amint tesznek-vesznek a Harmony-modulban.

17:34 Hurley és Behnken űrhajósok időközben lehámozták magukról az űrruháikat és elkezdtek pakolászni, azaz összekészítik az ISS-re szánt szállítmányt az átrakodáshoz.

17:27 A küldetésirányítás becslése szerint nagyjából egy óra múlva lehet kinyitni a Dragon ajtaját, akkor léphetnek az ISS fedélzetére az űrállomás új lakói.

17:18 A Nemzetközi Űrállomás meglehetősen zsúfolt most, már ami a parkolóhelyeket illeti. Az Endeavour érkezésével ötre nőtt az ISS-hez dokkolt űrhajók száma. Három orosz (egy emberes Szojuz és két Progressz teher), egy japán (HTV teher), és a Crew Dragon űrhajó díszitik a futballpályányi űrlabort.

17:06 Kicsit nehéz megszokni, hogy az űrhajónak van neve. Mint a közvetítés lenti, összefoglaló részében is már említettük, a két űrhajós elkeresztelte a SpaceX Crew Dragon űrhajóját, ami mostantól az Endeavour nevet viseli.

17:02 Chris Cassidy kinyitotta a Harmony modul ajtaját, ami a Dragont és az ISS-t összekötő zsilipszobához (angolul: vestibule, ami anniyt tesz, hogy előszoba) vezet. Újabb ellenőrzések következnek, többek között azt nézik, hogy nem szivárog-e a valahol a levegő a Dragon és a dokkoló adapter kapcsolódási felületén.

16:54 A kommunikációs rendszerek ellenőrzése következik, miután a Dragon (Endeavour) már az ISS-től kapja az áramot.

16:42 A közvetítésben Chris Cassidy NASA-űrhajóst láthatjuk, amint a Harmony modul zsilipjénél várakozik és végzi a nyitás előtt szükséges feladatokat.

16:41 Közben a földi irányítás és Bob Behnken arról beszélgetnek, hogy mintha rosszul záródna egy helyen az űrhajós szkafandere, ennek ellenőrzése zajlik.

16:35 Az áramellátás és a számítógépek vezetékei is a helyükön vannak. Következik a Dragon és az ISS közti légnyomás kiegyenlítése, a szivárgásmentes kapcsolódás ellenőrzése. Mindez 1-2 órán át is eltart.

16:32 A küldetésirányítás az ISS nevében üdvözli a két űrhajóst az űrállomáson.

16:30 A dokkolási folyamatok befejeződtek, mind a 12 kapocs a helyén van és stabilan tartják az űrhajót.

16:21 A történelmi űrrandevú valahol Kína és Mongólia fölött történt meg.

16:16 Sikerült a puha kapcsolódás! A fix tartókapcsok ezután ugranak a helyükbe majd a dokkolómechanizmus fixálja az űrhajót az ISS kapcsolódási pontjához.

16:16 Egy méter.

16:15 Öt méter.

16:14 Az űrhajó engedélyt kapott a dokkolásra, folytatja az űrállomáshoz való óvatos közeledést.

16:13 Húsz méterre van  a Dragon "Endeavour" az ISS-től. A legénység tájékoztatta a houstoni küldetésirányítást, hogy készen állnak a dokkolásra.

16:10 Nagyjából hatvan méterre megközelítette már az ISS-t a Dragon. Egy darabig ezt a távolságot tartják, mielőtt megkapják az engedélyt a további közeledésre, majd a dokkolásra.

15:55 Zajlik a kézi irányítás tesztje, mint korábban Doug Hurley, a küdetés parancsnoka közölte, az űrhajó már egy vonalban van a Harmony modul dokkoló mechanizmusával, és egy sor apró iránymanőverrel tesztelik az űrhajó mozgását tengelyei mentén.

15: 54 Aki szeretné kipróbálni, hogy mennyire menne a kézi dokkolás, próbálja ki a SpaceX által közzétett, böngészőben futtatható dokkolószimulátort. Előre szólunk: nem könnyű feladat!

Az ISS-hez való kapcsolódáshoz  az alábbi mozzanatok vezetnek:

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi történt a szombati start óta eltelt, szerencsére izgalmaktól mentes időszakban:

 • 14:22-kor befejeződött az utolsó manőver, közben az űrhajósok ismét fölöltötték és nyomás alá helyezték űrruháikat, amit az ISS-re való átköltözésig viselni fognak.
 • A dokkolás tervezett időpontja 16:29 ami után 18:45-kor várható az ajtó kinyitása és az ISS-re való költözés.
 • Az űrhajó 14:11-kor megkezdte az ISS megközelítését, aminek végén a dokkolás zajlik majd. Az Endeavour kevesebb mint 10 kilométerre halad az ISS-től.
 • Nem sokkal dél előtt 45 kilométerre megközelítette az ISS-t az Endeavour, ami után az űrhajósok az űrhajó kézi vezérlését kezdték tesztelni.
 • Az űrhajósokat nyolc óra alvás után magyar idő szerint vasárnap 10:45-kor ébresztették, miután automatikusan lezajlott a negyedik fő pályamódosítás.
 • A két űrhajós magyar idő szerint éjjel egykor konzultál a földi irányítás orvosaival, csekkolták az egészségügyi állapotukat, majd hajnali három körül nyugovóra tértek.
 • A Dragont elkeresztelték: Doug Hurley és Bob Behnken az "Endeavour" nevet adták a SpaceX űrhajójának. Ezt a nevet viselte korábban az amerikai űrsiklóflotta legfiatabb tagja, illetve így hívták a 18. századi brit felfedező, James Cook legendás hajóját is. A névválasztás kétségtelenül tiszelgés a nagy elődök előtt.
 • Éjfél után nem sokkal megvolt a harmadik nagy pályamódosító manőver: csaknem tíz percig gyorsították és tolták magasabbra a fő Draco hajtóművek a Dargont, ami után 10 kilométere megközelítette az ISS pályáját a SpaceX űrhajója.
 • Hurley és Behnken magyar idős ezrint nem sokkal éjfél előtt megvacsoráztak, közben a Dragon automatikusan módosított a pályáján. (A Dragonnak 16 Draco hajtóműve van, ebből négy nagyobb pályamódosító manőverekhez való, 12 pedig kisebb irányváltoztatásokhoz.)
 • A Dragon föllövését a helyszínről nézte végig Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, aki ünnepi beszédet tartott a sikeres start után a Kennedy Űrközpont ikonikus rakéta-összeszerelő épületében.
 • Miután meggyőződtek róla, hogy az űrhajó létfenntartó rendszerei hibátlanul működnek, megszabadultak űrruháiktól, hogy kényelmesebb körülmények között tölthessék a dokkolás megkezdéséig hátralévő 18 órát.
 • A start után az űrhajósok a földi irányítás instrukciói alapján végrehajtottak egy sor tesztet, ellenőrizték, hogy a Dragon minden rendszere úgy működik-e, ahogy kell, működik-e az az érintőképernyős kézi vezérlés, illetve elkezdték végrehajtjani a hátralévő pályamódosító manővereket.
Kapcsolódó

Történelmet írt a SpaceX és a NASA: újra van Amerikának űrhajója

Szombaton sikeresen küldött űrhajósokat az űrbe a SpaceX, az időjárás ezúttal is kritikus tényező volt, de megkegyelmezett a Dragonnak. • Tippek
 • Hírek