Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

A Google lelőtte az alkalmazást, ami letörölte a kínai appokat

2020.06.03. 10:33

A Google leszedte az Androidos Play áruházból azt az indiai alkalmazást, amivel a felhasználó letörölheti a telefonjáról az összes kínai fejlesztésű alkalmazást – írja a Reuters. A Google szerint a Remove China Apps (RCA) nevű alkalmazás a Google szerint megsértette a vállalat szabályzatát.

Az RCA hamar nagy népszerűségre tett szert Indiában: május második felében élesedett, és azóta több mint öt millióan töltötték le. A népszerűség mögött a himalájai határkonfliktus áll, és sokan arra szólították fel a népet, hogy bojkottálják a kínai termékeket. Elterjedt a #BoycottChineseProducts, még a miniszterelnök egyik szóvivője is megosztotta.

Az RCA telepítés után átnézte a felhasználó telefonját, és miután engedélyt kapott, letörölte a kínai fejlesztésű alkalmazásokat, mint például a TikTokot, és az Alibaba UC Browser böngészőjét. Miután mindent letörölt, a képernyőn felugrott az üzenet, hogy 

„Király vagy, nem található több kínai alkalmazás."

A Google azon kívül, hogy megsértette a Play Store szabályzatát nem részletezte az RCA törléséről szóló döntést. A Reuters névtelen forrása szerint azt a szabályt szegte meg, hogy egy alkalmazásnak nem szabad félrevezetéssel rávennie  egy felhasználót, hogy engedélyezze külsős alkalmazások letörlését vagy a rendszerbeállítások módosítását. Az RCA leírásában egyértelműen szerepel, hogy törli a kínai alkalmazásokat.