16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Putyin válsághelyzetet rendelt el 20 ezer tonna kifolyt olaj miatt

2020.06.04. 09:45

Vlagyimir Putyin orosz elnök vészhelyzetet rendelt el a Norliszk melletti, kedden bejelentett olajkiömlés miatt – írja a BBC. A Nornickel Ambarnaja melletti üzemében múlt hét pénteken összeomlott egy üzemanyagtartály, így húszezer tonna olajszármazék ömlött a folyóba. Az állami hatóságok csak két nappal később, közösségi oldalakról értesültek a történtekről.

Putyin videókonferenciáját a vállalat vezetőivel a tévében is leadták, így az elnök nyilvánosan szúrta le a világ vezető nikkel- és palládiumtermelőjének vezetőjét.

A kormányügynökségek miért csak a történtek után két nappal értesültek erről? A vészhelyzetekről már csak a közösségi oldalakról tájékozódhatunk majd?

– faggatta Putyin Szergej Lipint. A közösségi oldalakkal arra utal, hogy a terület kormányzója, Alekszandr Ussz csak vasárnap hallott az balesetről, miután az interneten elterjedt annak híre. Putyin nyomozást indított, és az erőmű vezetőjét őrizetbe vették.

A Nornickel közleményében azt írta, hogy időben és megfelelő módon értesítették a hatóságokat. A baleset azért történhetett, mert a tartályt a permafrosztra építették, ami a globális felmelegedés miatt eléggé megolvadhatott ahhoz, hogy a tartály összeroskadjon. Az olaj 12 kilométer hosszan lepi be az Ambarnaját, előzetes felmérések szerint több évtizedbe is telhet, mire megtisztítják a folyót.

A vészhelyzet bejelentése abban segít, hogy az állam nagyobb erőket tud kirendelni a folyóhoz, ami meggyorsíthatja a tisztítást.

2016-ban a Nornickel beismerte: az ő hibájuk, hogy egy erőművükhöz közeli folyó egy baleset után pirossá változott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!