Tekla
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Trump a NASA-val reklámozta magát, az ügynökség leszedette a videót

2020.06.05. 13:48

Dübörög az amerikai elnökválasztási kampány, és Donald Trump egy olyan videóval fényezte volna magát a szavazók előtt, ami az amerikai űrküldetésekről szólt. Csak volna, mert a NASA szinte azonnal leszedette a videót – írja a Yahoo. A Make Space Great Again (Tegyük újra naggyá az űrt, Trump első kampányszlogenje, a Make America Great Again után szabadon) című videóban voltak jelenetek az Apollo-programról, valamint valamint a SpaceX szombati kilövéséről is, és jól látszódott a Demo-2-ben résztvevő két űrhajós, Bob Behnken és Doug Hurley.

A YouTube azt írja, hogy a feltöltő törölte a videót, valószínűleg azért, mert szembement a NASA reklámozási szabályzatával. Az űrügynökség hozzáállása egyértelmű: mint kormányügynökség, semmiféle reklámhoz nem használhatóak a NASA logói vagy felvételei. Reklámcélok nélkül engedélyezni szokták ezek használatát szinte bárkinek, bármilyen felhasználásra.

Reklámokban és marketing-anyagokban azonban nem szerepelhet a NASA aktív űrhajósainak és dolgozóinak neve, és képmása sem. A videóban elvileg Hurley felesége, a visszavonult űrhajós Karen Nyberg, és a fiatal kisfiuk is szerepelt, amit Nyberg felkavarónak talált. 

Az eset miatt valaki indított egy Change.org petíciót, hogy Donald Trump hagyja abba a SpaceX és a NASA sikereinek átpolitizálását. A kampányt jelenleg 6800-an írták alá.