Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Az űrből is látszik az orosz folyóba ömlött olaj

2020.06.05. 11:48

Az űrből is látható az orosz Ambarnajába ömlött olaj – derül ki az Európai Űrügynökség (ESA) műholdfelvételeiről. Az olaj múlt hét pénteken ömlött a folyóba, mikor a Nornickel egyik leányvállalatának Norilszkhoz közeli erőművében összeroskadt egy üzemanyagtartály, amit a permafrosztra építettek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök válsághelyzetet rendelt el, és egy videókonferencián megszidta a vállalat vezetőit, mert a hatóságok csak a baleset után két nappal, a közösségi oldalakon terjedő információk alapján értesültek a katasztrófáról.

Az olaj a folyó 12 kilométeres szakaszán terjedt el, de mobilgátakkal elvileg sikerült megakadályozni, hogy az olaj eljusson a sarkköri tavakba (ahova az Ambarnaja folyik), ahonnan továbbterjedhetne az azokból eredő folyókba. A folyó megtisztítása évtizedekbe telhet.

Az ESA Copernicus Sentinel-2 küldetése gyakran halad el az érintett terület felett, így a magas térbeli felbontású kamerával nyomon lehet követni a vizek változását. A felvételeken jól látható a május 31-én kiömlött olaj, ami vörösre festette a folyót.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!