Hatvan kutató kéri Zuckerberget, tartsa féken a gyűlöletkeltést

2020.06.07. 08:38

A Facebook alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg alapítványától ösztöndíjat kapó kutatók aláírásgyűjtést kezdeményeztek, amelyben azt kérték Zuckerbergtől, hogy tartsa féken a gyűlöletkeltő bejegyzéseket, köztük Donald Trump amerikai elnök bejegyzéseit is, írja az MTI.

A levelet eddig aláíró, egyetemi és kutatóintézetekben dolgozó mintegy 60 tudós úgy véli, hogy az amerikai elnök is hamis információkat és gyújtó hangú közleményeket tesz közzé a közösségi média oldalain. Arra kérik Zuckerberget, hogy fontolja meg szigorúbb politika bevezetését a gyűlöletkeltő bejegyzések visszaszorítására, amelyre szerintük különösen szükség lenne a mostani, tüntetésekkel terhelt időszakban.

A levél aláírását kezdeményező három kutató egyike, a Harvard Egyetem orvosi karán dolgozó Deborah Marks újságíróknak elmondta: az aláírók arra bátorítják Zuckerberget, hogy inkább az igazság és a történelem jó oldalára álljon.

A kezdeményezést eddig 160 ember írta alá, ebből 60 Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan által létrehozott Chan Zuckerberg Kezdeményezés nevű alapítványtól kap ösztöndíjat a kutatásaikhoz. Az AP hírügynökség megkereste a Chan Zuckerberg Kezdeményezést, hogy kommentálja a levelet, de nem kapott választ.

Zuckerberg pénteken egy hosszabb Facebook-bejegyzésben jelezte: az óriásvállalat felülvizsgálja eddigi politikáját, különösen, ami az erőszakos fenyegetésekre és a választás befolyásolására irányuló bejegyzéseket illeti, de nem biztos, hogy módosítanak szabályozásukon. Pedig erre már a Facebook saját alkalmazottjai is próbálják rávenni Zuckerberget. 

A héten a Twitter után a Snap is szankciókat alkalmazott Donald Trump amerikai elnökkel szemben, így ez volt a második tech cég, amelyik fellép az amerikai elnök hangulatkeltő üzenetei ellen. A Snapchathez tartozó Snap alkalmazás érintetlenül hagyja a a jövőben az elnök fiókját, azonban nem fogja hirdetni a kiemelt felhasználók között, így csak azok fogják az elnök üzeneteit olvasni, akik célzottan látni szeretnék azokat.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM