Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Feltártak egy teljes ókori római várost – ásatás nélkül

romai.gif
2020.06.10. 11:04

Ásás nélkül tárták fel egy teljes ókori római város részleteit Olaszországban: a talajba behatoló radar (ground penetrating radar, GPR) segítségével térképezték fel a föld alá rejtett Falerii Novit, ráadásul bámulatos részletességgel. A cambridge-i és a ghenti egyetemek tudósai a földradar (avagy geológiai radar) segítségével ki tudták deríteni, hogyan fejlődött a Rómától mintegy 50 kilométerre északra lévő ókori város, az időszámításunk előtt 241-ben történt megépítése és időszámításunk szerint 700-ban történt elnéptelenedése között. A szakértők eredményeikről az Antiquity című tudományos lapban számoltak be.

A tudósok szerint a módszer forradalmasíthatja a régi római települések tanulmányozását, mivel a GPR képes a mélyen a városok utcái és épületei alatt lévő régészeti helyeket is felderíteni. Például Falerii Novi városa is ismert volt már a korábbi történelmi feljegyzésekből, és más technikák alkalmazásával, például a talaj mágneses változásainak vizsgálatai, az úgynevezett magnetometria módszerével már kutatták is ezelőtt. Az új módszer azonban olyan részleteket tárt fel a városból, amelyek eddig ismeretlenek voltak.

Falerii Novi elrendezése és kialakítása sokban különbözik Pompejitől és más, korábban vizsgált városokétól. Bár Pompeji felénél is kisebb volt, temploma, piacépülete és fürdője sokkal fejlettebb volt, mint ahogyan azt a kutatók gondolták volna. A talajon áthatoló radarvizsgálatból kiderült például, hogy a város vízcsatornák hálózatával, piaccal, templommal, fürdőkomplexummal és egy különleges emlékművel is rendelkezett. A felfedezett emlékmű nem hasonlít semelyik korábban megismertre. A város északi kapuja közelében két nagyméretű építmény néz farkasszemet egymással egy fedett folyosón.

Az új radartechnológia segítségével a kutatók a 300 ezer négyzetméteres város teljes területét nagy felbontásban tudták feltérképezni. Ez a talajba hatoló módszer a radarokhoz hasonlóan rádióhullámokat küld a földbe, melyek visszaverődnek a tárgyakról. Ez a "visszhang" készíti el a képet arról, mi található a felszín alatt különböző mélységekben. Az egyes anyagok eltérő módon verik vissza a hullámokat, ezt a jelenséget használták fel a tudósok a város jellegzetességeinek megismerésére.

A most föltárt terület így néz ki a radar szemével:

A kutatott terület képe talajradarral
A kutatott terület képe talajradarral
Fotó: Lieven Verdonck / Ghent University

És így néz ki a Google Térképen, műholdképen:

A módszer nem új, hiszen már az 1910-es évek óta használják. A technológia mára azonban jóval gyorsabbá és magasabb felbontásúvá vált. A kutatók Martin Millett, a Cambridge-i Egyetem tudósa vezetésével egy kis terepjáró eszközt, egy kvadot használtak, amely 10 centiméterenként vizsgálta át a talajt. Az így gyűjtött adatok feldolgozása hosszú időt vesz igénybe, a teljes információmennyiség feldolgozása még nem fejeződött be. Becsléseik szerint a következő egy évben végeznek a feladattal. (MTI/Phys.org)