Hermina
15 °C
27 °C

Kiemelt védelmet kapott Kínában a kihalófélben levő tobzoska

2020.06.10. 12:49 Módosítva: 2020.06.10. 12:49
A legnagyobb védettséget élvező fajok közé került a múlt héten a tobzoska Kínában, egyúttal kihúzták az állat nevét a hagyományos kínai orvoslás gyógymódjai közül – számolt be róla a BBC News alapján az MTI.

Az illegális vadászat miatt a tobzoska mind a nyolc faja a kihalás szélére került. Az emlős húsa és pikkelyei miatt lett az orvvadászok célpontja.

Az állatvédelmi szervezetek üdvözölték a kínai döntést. Paul Thomson, a „Mentsük meg a tobzoskát!” mozgalom szóvivője szerint fordulópontot jelenthet az átsorolás a faj fennmaradása szempontjából.

Mint hozzáfűzte: remélik, hogy miután az állat többé nem használható fel a hagyományos gyógyításban, Kína következő lépésként olyan szabályozást is elfogad majd, amely megváltoztatja a fogyasztói szokásokat.

Katheryn Wise, a World Animal Protection állatvédő csoport szóvivője szintén „nagyszerű hírként” értékelte, hogy Kínában a legveszélyeztetettebb állatok csoportjába sorolták a tobzoskát.

A tobzoskát pikkelyes páncélja védi a ragadozóktól. A pikkelyeket azonban mindeddig a kínai hagyományos gyógyításban használták, az állat húsát pedig különlegességként árulták.

148307260

A koronavírus-járvány kitörése után az ázsiai országban megtiltották a vadhús fogyasztását, a gyógyításhoz használt vadtermékekre vagy a szőrmék forgalmazására azonban nem vonatkozott a tiltás.

A tobzoskák azért kerültek a reflektorfénybe, mivel kiderült, hogy a Covid-19 betegséget okozó új koronavírushoz hasonló törzseket hordoznak. A tudósok vizsgálják, hogy a tobzoskáknak volt-e szerepük abban, hogy a vírus állatokról emberre terjedt át, de egyelőre nem született egyértelmű eredmény ezekben a kutatásokban.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a tobzoskák, ezek a kissé tatura hasonlító, bőrpikkelyekkel borított, bumfordi emlősök jelenleg a leginkább csempészett, legerősebben orvvadászott állatok. Az ok sajnos nagyon is jól ismert: az afrikai és a délkelet-ázsiai kuruzslásban gyógyhatást tulajdonítanak a pikkelyeiknek (ahogy szinte mindennek), és vannak, akik a gyógyulás reményében vagyonokat hajlandók fizetni a tobzoskából készített, teljesen hatástalan szerekért. A tobzoskapopulációk pedig az összeomlás határán táncolnak.