Jeromos
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A járvány ellenére rekordmagasságban a szén-dioxid-koncentráció

2020.06.11. 11:15 Módosítva: 2020.06.11. 21:40

Újabb jele annak, hogy a koronavírus-világjárvány mégsem állította feje tetejére teljesen a világot: a földi atmoszféra üvegházgáz-koncentrációja májusban rekordmagasságba emelkedett. A világszerte bevezetett lezárások csökkentették valamelyest az emelkedés ütemét, de a trendet messze nem változtatták meg.

Az emberi tevékenység folyományaként az atmoszféra szén-dioxid-koncentrációja évtizedek óta töretlenül emelkedik. A San Diegó-i Scripps Oceanológiai Intézet adatai azt mutatják, hogy májusban érte el a koncentráció a valaha mért legmagasabb értéket. A múlt hónapban a legfontosabb üvegházhatású gáz mennyisége 417 ppm (milliomodrész) volt a légkörben.

A légköri szén-dioxid-koncentráció emelkedése az utóbbi évtizedben egyre gyorsul. Bár sokan azt várták, hogy a kibocsátásban a koronavírus-járvány a II. világháború óta a legnagyobb visszaesést fogja hozni, ez egyáltalán nem látszik az adatokon. Valójában a világjárvány összes hatását elmosta a szén-dioxid-kibocsátás természetes ingadozása.

A pandémia hatására bekövetkezett kibocsátáscsökkenés nem volt elegendő ahhoz, hogy kiugorjon a széndioxid-koncentráció természetes ingadozásából, amit például a talajbéli aktivitás, a növények és az időjárás működése okozhat. Bár az emisszió 17 százalékkal csökkent április elején, legalább egy évig fenntartott 20-30 százalékos csökkenésre lenne szükség már ahhoz is, hogy a koncentrációemelkedés ütemét mérsékelni lehessen

– áll a Scripps Inézet közleményében.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!