Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Egyre súlyosabb a szibériai olajszennyezés

2020.06.12. 09:30 Módosítva: 2020.06.12. 11:43

Még májusban történt baleset egy olajtárolóban a szibériai Norilszkban, egy erőmű területén. A katasztrófa következtében 21 ezer tonna dízelolaj ömlött ki. Ez a valaha volt legnagyobb olajszennyeződés, amely ennyire északon (az északi sarkkör közelében) történt.

Az Ambarnaja folyót vörösre festette az olaj
Az Ambarnaja folyót vörösre festette az olaj
Fotó: Greenpeace

A balesetért felelősnek tartott bányatársaság kommunikációjában a klímaváltozást – közelebbről a permafroszt felolvadását – okolja a balesetért. Környezetvédő csoportok, például a WWF és a Greenpeace egyetértenek ugyan abban, hogy a klímaváltozás is szerepet játszhat az efféle olajszennyeződések gyakoribbá válásában, alapvetően a cég elavult technológiáját és a szabályok be nem tartását teszik felelőssé a balesetért. 

Az olajfolt mára beszennyezett két folyót, és elért egy igen sérülékenynek tartott tavat is. A szennyezés Oroszország történetének egyik legnagyobb ilyen természeti katasztrófája, és egyes szakértők

az Exxon Valdez tankhajó balesetéhez hasonlítják a hatását.

Az azóta lefolytatott vizsgálat eredményeképpen letartóztatták az erőmű igazgatóját és két alkalmazottját, a vádak szerint megszegték a környezetvédelmi előírásokat. Ha elítélik őket, akár ötéves börtönbüntetést is kaphatnak. 

A szennyeződés mentesítésében részt vevő Transneft Siberia vállalat igazgatója a Guardiannek elmondta, hogy a helyzet stabilizálódik, de a tisztításért felelős osztagok elhullott állatokat láttak a környéken. Az egyöntetű vélemények szerint a teljes mentesítés – ha egyáltalán lehetséges – biztosan éveket fog igénybe venni.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!