Eszter, Eliza
EUR 382,14 Ft
USD 358,34 Ft
14 °C
24 °C

Több mint 10 ezer négyzetkilométer esőerdőt irtottak ki tavaly Brazíliában

2020.06.12. 08:37

A brazil Országos Űrkutatási Intézet (INPE) földmegfigyelő műholdjai szerint 2018 és 2019 júliusa között több mint 10 ezer négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki Brazíliában. Legutóbb 2008-ban haladta meg a 10 ezer négyzetkilométeres határt az erdőirtás. A kedvezőtlen trend egyértelműen a környezetvédelmi (és általában a tudományos) kérdések iránt mérsékelten fogékony Jair Bolsonaro brazil elnök tevékenységének tulajdonítható.

Erdőirtás határa Maranhao államban
Erdőirtás határa Maranhao államban
Fotó: Wikipe

Ez az adat 4 százalékkal meghaladja az előzetes becslést (bár a becslések rendszeresen alulmúlják a valós értéket). Az erdőirtás egy év alatt bekövetkezett gyorsulása azonban több mint aggasztó:

34 százalékkal több esőerdőt irtottak ki a legutolsó vizsgált időszakban, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt hét évből ötször növekedett a kiirtott erdő területe az egy évvel korábbi értékhez képest. 2012-ben érte el a mélypontot, akkor 4571 négyzetkilométer dzsungelt vágtak ki. A trend pedig idén is folytatódik. A 2019-2020-as időszakban májusig már jóval több erdőt irtottak ki, mint egy évvel korábban.

Bolsonaro elnök rendszeres kikel a környezetvédő és az őslakos csoportok ellen, igyekszik visszanyesni a környezetvédelmi szabályokat, és csökkenteni a védett területek nagyságát. Emellett hangosan kampányol az Amazonas-medencében folytatott favágás, gátépítés, mezőgazdasági termelés expanziójáért.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!