16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 3
Szenegál 0

A felhőkön múlhat az emberiség sorsa: az idáig gondoltnál is gyorsabb lehet a felmelegedés

shutterstock 1658781988
2020.06.13. 17:35 Módosítva: 2020.06.13. 18:42
A legújabb modellszámítások szerint a klíma jóval érzékenyebben reagálhat a szén-dioxid-szintre, mint ahogy idáig gondolták. Ez azt jelentené, hogy a jövőben annál is sokkal gyorsabban melegedhet az éghajlat, ahogy idáig kalkuláltak, és esélytelen a célul kitűzött másfél fokon belül tartani a felmelegedést.

Az új modellszámítások érvényességére még nincs egyértelmű bizonyíték, de előzetesen több meghatározó kutatóintézet is arra jutott, hogy az éghajlatváltozás jobban függ a légköri szén-dioxid-mennyiségtől, mint ahogy az idáig szerepelt a sztenderd modellekben. Reméljük, hogy nem lesz igazuk, az ugyanis egészen rossz kilátásokat jelentene, az emberiség lehetőségei jóval behatároltabbak lennének, hogy mérsékelni tudjuk a folyamatot.

Alapvetően az éghajlati érzékenységről van szó, ami arra vonatkozik, hogy az üvegházhatású gázok a légkörben mekkora hőmérséklet-emelkedést okoznak. Ezt leginkább az ipari forradalom előtti CO2-szinthez viszonyítva szokták kifejezni. A 18. századi, 280 ppm-es szint mostanra 417 ppm-re emelkedett, ami új rekordot jelent. A növekedés ráadásul minden fogadkozás ellenére gyorsult az elmúlt években, elérte a nagyjából évi 3 ppm-et.

A klímaváltozás egyik alapkérdése, hogy mennyire és milyen gyorsan sikerül csökkenteni az emberi tevékenységből származó kibocsátást, a másik pedig, hogy egységnyi légköri szén-dioxid-növekedés hány fok melegedést jelent. Idáig úgy számoltak, hogy a CO2-szint megduplázódása (vagyis ha eléri az 560 ppm-et) esetén a globális átlaghőmérséklet 3 fokot emelkedne.

Az újabb modellszámítások szerint ennél jóval nagyobb melegedés következhet be ez alatt, 3 helyett 5 Celsius foknyi.

Az újraszámítások az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szakértői testületének, az IPCC-nek a jövőre esedékes következő nagy értékeléséhez készülnek. A világ húsz nagy, ebben részt vevő éghajlatkutató intézete közül most több is arra jutott, hogy a korábbi modellekhez képest jelentősen, 3-ról 5 fokra kell emelni a klímaérzékenységi mutatót.

Ez rendkívül aggasztó. Az éghajlati érzékenység a klímakutatás szent grálja. Ez az éghajlati kockázatok legfőbb indikátora. Negyven éven keresztül 3 fok körül volt, most azonban hirtelen azt kezdjük látni, hogy a legjobb szuperkomputereken futó klímamodellek azt mutatják, hogy a dolgok rosszabbak lehetnek, mint hittük

– kommentálta a változást a Guardianben Johan Rockström, a potsdami éghajlatkutató intézet igazgatója. Ha ez valóban így van, szerinte a másfél fokos célról máris le kell mondanunk, maximum a két fokban reménykedhetünk.

A klímamodellek rendkívül összetettek, melyeket folyamatosan újraértékelnek az újabb adatok és tovább finomított modellek alapján. A mostani változás a kutatók szerint leginkább a felhőkkel függhet össze. A felhőkről nehezebb pontos adatokat gyártani, mint más időjárási tényezőkről, és a hőmérsékleti hatásuk is nagyon összetett. Idáig úgy számoltak, hogy a felhőzeti változások összességében nem fogják érdemben egyik irányban sem befolyásolni az átlaghőmérsékletet, az új számítások azonban azt mutatják, hogy összességében a felmelegedést fogják erősíteni. Ez pedig az egész földi éghajlatváltozásról való eddigi szakmai tudást átírhatja.

A felhők fogják eldönteni az emberiség sorsát, azt, hogy a klíma egzisztenciális fenyegetés lesz, vagy olyan kellemetlenség, amivel meg fogunk tanulni együtt élni. A legújabb modellek azt mutatják, hogy a felhők rontani fognak a helyzeten

– mondja Timothy Palmer oxfordi éghajlatfizikus.

Az IPCC várhatóan be fogja tenni ezt az 5 fokos éghajlati érzékenységről szóló adatot a következő nagy jelentésében a lehetséges kimenetelek közé. Ha a szám helytálló, akkor az elég riasztó következményekkel járhat. Egyelőre még lehet azonban reménykedni benne, hogy csak egy modellszámítási hibáról van szó: a történelmi adatok nem támasztják alá, vagyis idáig a Föld nem melegedett annyit, mint ami a számításokból következne.

(Borítókép: Shutterstock)

 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!