Felére csökkent az új Lendület-kutatócsoportok száma

IMG 3848
2020.06.16. 13:54

Kilenc új Lendület-kutatócsoport alakulhat meg idén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) fiatal kutatók számára kiírt kiválósági programja keretében. A pályázat nyertesei összesen több mint 360 millió forint támogatásban részesülnek az első kutatási évben. Az idei pályázati felhívásra 106 érvényes pályázat érkezett.

A 2009 óta meghirdetett Lendület-pályázat idei nyertesei többek között olyan kérdésekre keresik majd a válaszokat, hogy miként lehetne hatékonyabbá tenni az egészségmegőrző diétás stratégiákat, hogyan segíthet a neurobiológia a két szem összehangolását megzavaró, gyermekkorban kialakuló szembetegségek terápiájában, milyen módon használhatjuk fel a mikrobákat a szennyvíztisztításhoz, valamint hogy mi tudható meg a több ezer éves pecséthengerekből. A Lendület-pályázat nyerteseit az Akadémia honlapján mutatják be részletesen.

Az MTA összegzése szerint 2009 és 2019 között összesen 180 lendületes kutatócsoport alakult. Ezek közül 79 aktív, 48 beépült valamelyik volt akadémiai kutatóközpont vagy kutatóintézet szervezetébe. Az egyetemeken létesítettek közül 39 már befejezte a munkáját. A volt akadémiai kutatóhálózatban működők közül 7 befejezte tevékenységét, de még nem épült be a szervezetbe, 7 pedig megszűnt, például a kutatócsoport-vezető külföldre távozása miatt.

Ha az elmúlt éveket nézzük, a támogatott kutatói projektek számának csökkenését figyelhetjük meg:

  • 2019-ben 116 pályázat érkezett a felhívásra, amiből 16 új kutatócsoport alakulhatott, a nyertes pályázók 540 millió forintos támogatásban részesültek,
  • 2018-ban 105 pályázatból 21 nyert, összesen 823 millió forintnyi támogatást kaptak,
  • 2017-ben 96 pályázatból 22 nyert, a támogatás összege abban az évben 780 millió forint volt,
  • a legtöbb támogatott projekt 2012-ben nyert: 37 kutató közt osztottak szét 1,17 milliárd forintot.

Az MTA keddi közleménye szerint a pályázatra jelentkező 106 kutató közül 47-en 38 év alattiak, akik a Lendület I-re pályázhattak. (E kategória nyertesei vállalják, hogy a program keretében végzett kutatásaik során vagy azok befejezésekor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására.) A másik kategóriára a Lendület II-re 59, 35-45 év közötti, nemzetközileg is elismert kutató pályázott. (E kategória nyertesei vállalják, hogy a Lendület program keretében végzett kutatásaik során vagy azok befejezésekor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) "Consolidator" vagy "Advanced" kategóriájában, vagy egyéb nemzetközi pályázat keretében nyernek el a Lendület-támogatással összemérhető, a támogatási periódus utáni időszakra a csoport fenntartásához szükséges finanszírozást.)

A közlemény szerint a pályamunkákat két szakaszban bírálták el. Az első szakaszban a formailag érvényes pályázatokat legalább 3 anonim szakértő bírálta. A második szakaszban a felkért zsűri a pályázati anyagok és az anonim bírálatok alapján rangsorolta a pályázatokat, majd javaslatot tett az MTA elnökének a támogatandó pályázatokra.

Az idén megalakuló új kutatócsoportok közül 4 valamely kutatóközpontban vagy -intézetben, 5 pedig egyetemen, ebből 3 az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytathatja a munkáját. A 9 nyertes közül 7 férfi és 2 nő, valamennyien hazai intézményben dolgoznak.

A 2020-as nyertes pályázók
A 2020-as nyertes pályázók
Kép: MTA

Az MTA fiatal kutatók számára meghirdetett kiválósági programjának fő célja a kutatóintézetekben és egyetemeken folyó kutatások dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást.

(Borítókép: Ajpek Orsi/Index)  • Hírek
  • Csok