16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 2
Ausztrália 1

Legalább 36 fejlett idegen civilizációnak kell lennie galaxisunkban

trappist
2020.06.16. 16:19

A csillagászati kutatások egyik viszonylag népszerű kérdésköre, hogy lehet-e élet a Földön kívül, léteznek-e más civilizációk a Naprendszerünkön kívül, élnek-e hozzánk hasonlóan fejlett, vagy éppenséggel nálunk sokkal intelligensebb lények galaxisunk más területein, az univerzum távoli vidékein. Ennek latolgatásában sokáig az úgynevezett Drake-formula volt az irányadó, amivel kiszámolható egy adott csillagközi térrészben levő, egymással kommunikálni képes civilizációk számát. Az egyenletet Frank Drake amerikai csillagász és asztrofizikus alkotta meg 1960-ban, de mivel rengeteg bizonytalanság van a változóiban, sok kritika is érte, az utóbbi évtizedekben már kevesebbet hivatkoznak rá, mivel attól függően, hogy milyen értékeket adnak meg, az eredmény nulla, de akár húszezer is lehet.

Drake maga 1961-ben úgy számolt, hogy tíz fejlett civilizáció létezhet a Tejútrendszerben, 2008-ban már tízezerre becsülte ezek számát. Most a Nottinghami Egyetem csillagászai azt állítják, hogy sikerült alkotniuk egy sokkal jobban használható kozmikus formulát, amivel egész pontosan meg lehet becsülni a galaxisunkban lehetséges idegen civilizációk számát.

Az Astrophysical Journalben publikált tanulmányukban a brit kutatók azt állítják, hogy 36 intelligens, egymással kommunikálni képes civilizáció lehet jelenleg a Tejútrendszerben.

Jelek az űrbe

Galaxisunkat a becslések szerint 100-400 milliárd csillag alkotja és nagyjából ugyanennyi bolygó található benne. A kutatók abból az alapvetésből indultak ki, hogy az emberéhez hasonló intelligens élet kialakulásához négy-ötmilliárd év szükségeltetik és csupán száz év kell ahhoz, hogy az adott faj fejlett technológiai civilizációvá váljon.

A fejlett civilizációk számát elsősorban az befolyásolja, hogy képesek-e aktívan, létezésüket bizonyító kommunikációs jeleket sugározni az űrbe – mint teszi azt egy pár évtizede az emberiség például rádió- és televízióadások, műholdas jelek formájában.

A brit csillagászok formulája, amit Asztrobiológiai Kopernikuszi Határnak neveztek el (Astrobiological Copernican Limit) ezen kívül figyelembe veszi a csillagok születésének körülményeit , hogy mennyire gyakoriak a Naphoz hasonlatos, magas fémtartalmú csillagok, és mekkora a valószínűsége annak, hogy egy adott csillag körüli lakható zónában vannak-e a Földhöz hasonlatos bolygók.

Tom Westby, a Nottinghami Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője szerint a korábbi becslések azért voltak nagyon megbízhatatlanok, mert az élet keletkezésével kapcsolatos változók túlságosan szubjektív megítélés alá estek. "A mi új kutatásunk új adatokat használva leegyszerűsíti ezeket, így stabil becslést tudunk nyújtani a galaxisunkban feltehetően kialakult civilizációk számát illetően" – mondta Westby azzal kapcsolatban, miképp kalkulálták ki, hogy legalább 36 ilyen fejlett faj élhet a Tejútrendszerben.

Nem sok remény

Az, hogy a korábbi tízezres becsléshez képest miért ilyen alacsony ez a szám, egy meglehetősen konzervatív becslésen alapuló limit a felelős, ami szerint csupán száz évig maradhat fenn egy-egy ilyen űrbéli kommunikációra képes civilizáció (ehhez az emberiség jelenlegi kilátásai sajnos elég racionális alapot szolgáltatnak).

Akárhogyan is, a kutatók azt hangsúlyozzák, hogy ha valóban létezik is legalább 36 ilyen fejlett civilizáció a galaxisunkban, akkor az azok és az emberi faj közti közvetlen kapcsolat szinte kizárt, hogy valaha létrejöjjön. A számítások szerint 17 ezer fényév lehet a köztük lévő átlagos távolság, aminek áthidalása gyakorlatilag lehetetlen – legalábbis a mi eszközeinkkel.

Az továbbra is kérdéses – és szintén régóta foglalkoztatja a tudósokat –, hogy mennyi ideig képes fennmaradni egy intelligens civilizáció, és hogy mostanáig miért nem lépett kapcsolatba az emberekkel egy sem. A kihalási események sokfélesége, az önpusztító hajlam, a multiplanetáris fajjá válás képessége mind olyan korlát ugyanis, amit nem biztos hogy egyáltalán képes bármely civilizáció megugrani. A brit kutatók szerint, ha rövid időn belül sikerül az embernek kapcsolatba lépni más idegen fajokkal, az valamennyi reményt jelenthet arra, hogy akár további évezredekig is fennmaradhat civilizációnk. Ha nem, az elég rossz ómen a jövőnkre nézve. (Forbes)

(Borítókép: M. Kornmesser/N. Risinger/ESO)  • Hírek
  • Hírek