Nagy-Britanniában bevetik a dexametazont a koronavírus ellen

2020.06.18. 09:06

Nagy-Britanniában szerdán elkezdték a dexametazon (Dexamethasone) nevű gyógyszer alkalmazását a kórházban kezelt koronavírus-betegek gyógyításában. Peter Horby professzor, a szer klinikai próbáját irányító szakember – aki az Oxfordi Egyetemen az újonnan felbukkanó ragályos betegségek kutatásával foglalkozik – kedden jelentette be hivatalosan, hogy a több mint hat évtizede létező, olcsó, jól ismert és biztonságos szteroid a tesztek tanúsága szerint jelentősen csökkenti főleg a súlyos állapotban lévő, lélegeztetésre vagy oxigénellátásra szoruló koronavírus-betegek körében a halálozási kockázatot.

Horby professzor tudományos áttörésnek nevezte a tesztek eredményét, Boris Johnson brit miniszterelnök pedig úgy fogalmazott, hogy a dexametazon gyógyszerrel elért eredmény "valós ok az ünneplésre". Johnson szerint figyelemreméltó brit tudományos vívmányról van szó, és a kormány már intézkedett annak biztosítására, hogy a szerből elégséges mennyiség legyen hozzáférhető akár a Covid-19-járvány újabb hulláma esetén is.

Matt Hancock egészségügyi miniszter szerdán a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján elmondta: már 240 ezer adag dexametazon van az elosztóraktárakban.

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai szerdán közös levélben kérték a koronavírus-betegeket kezelő kórházak klinikai stábjait, hogy azonnali hatállyal kezdjék meg a dexametazon alkalmazását és működjenek együtt kórházuk gyógyszerészeti vezetőivel a szer folyamatos hozzáférhetősége érdekében.

 Chris Whitty angliai, Frank Atherton walesi, Gregor Smith skóciai és Michael McBride észak-írországi tisztifőorvos a közös levélben hangsúlyozta: normális esetben azt az útmutatást adnák, hogy a gyógyszer alkalmazásával a kórházak várják meg a tesztelési eredményekről szóló teljes körű jelentés más szakértők által elvégzett szokásos értékelését, kiderítendő, hogy ezek az értékelések nem jutnak-e eltérő következtetésekre. "Tekintettel azonban a gyógyszer által a koronavírus-betegek halálozási rátájára gyakorolt, már most teljesen egyértelműen kedvező hatásra, és arra, hogy jól ismert, biztonságos gyógyszerről van szó, észszerű a szokásos gyakorlat módosítása még a végleges szakmai beszámoló összeállítása előtt" – áll a tisztifőorvosok levelében.

A dexametazon a nagy-britanniai klinikai próbák tanúsága szerint a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében 35 százalékkal, az oxigénkezelésben részesülő, de lélegeztetőgépes kezelést nem igénylő páciensek esetében 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát. A múlt hétfőn véget ért, három hónapig tartó tesztben 175 brit kórház és 11 500 beteg vett részt. A tesztelési időszakban hat gyógyszert próbáltak, a dexametazon tesztjébe hatezer beteget vontak be. Ez volt a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű klinikai gyógyszerteszt-sorozata.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a koronavírus-járvány kezdete óta elért eddigi legfontosabb teszteredménynek nevezte a dexametazon klinikai próbájának adatait. A brit egészségügyi minisztérium szerda este ismertetett legújabb statisztikája szerint az előző 24 órában 184 koronavírus-beteg haláláról számoltak be a hatóságok. Nagy-Britanniában eddig 42 153 olyan beteg halt meg, akinek szervezetében szűrővizsgálattal kimutatták a koronavírus jelenlétét. A szerda délelőtt zárult egy napban 1115 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki, az eddig azonosított fertőzöttek száma 299 251. A nagy-britanniai Covid-19-járvány április végi, május eleji tetőzésének idején voltak olyan napok, amikor a halálozások száma meghaladta az ezret, az újonnan kiszűrt fertőzötteké pedig a hatezret. (MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel