Génmódosított kecskék termelik a rákgyógyszert

2020.06.19. 16:28 Módosítva: 2020.06.20. 10:27

A cetuximab nevű, vastagbélrák ellen alkalmazott gyógyszerhatóanyag monoklonális antitesteket tartalmaz, amelyeket génmódosított egerek sejtjeiben termelnek, de rendkívül kis mennyiségben. Emiatt a gyógyszer nagyon drága, a havi adagja az Egyesült Királyságban átszámolva több mint 1,1 millió forintba kerül betegenként.

Sue Meszaros új-zélandi kecsketenyésztő feji az állatait
Sue Meszaros új-zélandi kecsketenyésztő feji az állatait
Fotó: Fiona Goodall / Getty Images Hungary

A gyártási folyamat léptékén próbálnak növelni az új-zélandi AgResearch kutatóintézet munkatársai, hogy így csökkentsék az orvosság árát. Ennek eszközéül pedig a kecskéket szemelték ki, amelyeket ugyancsak génmódosításnak kell alávetni, hogy tejükben megjelenjen a kívánt monoklonális antitest.

A Goetz Laible által vezetett kutatócsoport tanulmánya szerint ehhez először a hatóanyag fehérjéjének génjét beillesztették a kecskeembriók genomjába. Az embriókat beültették a dajkaanyákba, majd azok öt hónap vemhesség után világra hozták az immár génmódosított kecskegidákat.

Az embriók mind nőstények voltak, ami okos húzás volt a kutatóktól, ha már az emlőmirigyekben akarták a tejjel együtt megtermeltetni az antitestet a kecskékkel. A mérések szerint e kecskék teje literenként 10 gramm cetuximabot tartalmaz. Egy kecske átlagosan 800 liter tejet ad évente, vagyis akár 8 kiló cetuximabot is előállíthatnak egy évben.

A vezető kutató elmondta, hogy sokkal hatékonyabb kecskékben termelni az antitestet, mivel sokkal többet képesek belőle szintetizálni. A vizsgálatok szerint a beavatkozás semmiféle egészségkárosodással nem járt az állatokban. Annak sem látják elvi akadályát, hogy másféle, ugyancsak monoklonális antitestet tartalmazó gyógyszerhatóanyagok génjét is beültessék az állatokba.

Azt még bizonyítani kell, hogy a tejből kinyert cetuximab ugyanolyan hatású és ugyanolyan biztonságos, mint az, amelyet egerek sejtjeiben állítanak elő.

(New Scientist)  • Hírek
  • Támogatások