Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Neptunusz méretű bolygót talált a NASA egy közeli fiatal csillagnál

2020.06.25. 15:40

A NASA TESS űrszondája és a nyugállományba helyezett Spitzer űrteleszkóp adatainak segítségével a NASA kutatói felfedeztek egy Neptunusz nagyságú bolygót, amely alig több mint egy hét alatt kerüli meg a AU Microscopii fiatal csillagot – írja az MTI.

A csillagászok már több mint egy évtizede kutatnak bolygók után az AU Microscopii körül. Az AU Mic rendszer páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy megfigyeljék, hogyan formálódnak és fejlődnek a bolygók és légkörük, és milyen kölcsönhatásban vannak csillagukkal.

AZ AU Mic egy hideg vörös törpe, amely 20-30 millió éves lehet, a 150-szer idősebb Naphoz viszonyítva még gyermekcsillagnak számít. Az energiájának kevesebb mint 10 százaléka származik hidrogén-hélium fúzióból. A rendszer 31,9 fényévre van tőlünk, a Microscopium déli konstellációban.

Az AU Mic b névre keresztelt új bolygót a Nature című tudományos folyóirat szerdán megjelent számában mutatják be részletesen a tudósok. A Föld tömegénél 58-szor kisebb bolygó a Neptunusz kategóriájába sorolható. A csillagát 8,5 nap alatt kerüli meg.

Úgy véljük, hogy az AU Mic b a csillagtól távol formálódott, és onnan vándorolt jelenlegi pályájára. Ez akkor történik meg, amikor a bolygók gravitációs kölcsönhatásban vannak egy gázkoronggal vagy más bolygókkal

– mondta Thomas Barclay, a tanulmány társszerzője, a Marylandi Egyetem kutatója.

A Spitzer csillagászati műhold több mint 16 év szolgálat után az év elején fejezte be küldetését. A NASA exobolygóvadász űrszondáját, a TESS-t 2018-ban bocsátották fel.