Néhány pingvin jól jár a sarki jég olvadásával

2020.06.25. 14:31

Bár a klímaváltozás elképesztő ökológiai károkat okoz, és fajok kihalásához vezet, mégis van olyan állat, amelyik jól jár a sarki jég zsugorodásával. Ilyen az antarktiszi Adélie-pingvin – írja a BBC Science Focus. Ez azért van, mert ragadozóként a faj sikere azon múlik, hogy milyen hatékonyan vadásznak a képviselői. Ha órákat kell totyogniuk a jégen, az energia- és időigényes, de a vízben négyszer olyan gyorsan úsznak, mint ahogy a szárazföldön sétálnak.

Ha kevesebb a jég, akkor egyrészt elég rövidebb utat lesétálni egyik parttól a másikig, másrészt a kevesebb víz miatt több napfény éri a vizet, nő a planktonpopuláció, ami a krillek első számú tápláléka. A pingvinek fő tápláléka pedig a krill, így ezért is jó nekik a kisebb jégpáncél.

A kutatóknak már korábban is feltűnt, hogy ez a pingvinfaj virágzik a kevésbé jeges időszakokban, míg a jegesekben csökken a populáció. A Japán Nemzeti Sarkkutató Intézet szakemberei 175 egyedet szereltek fel GPS-jeladóval, gyorsulásmérővel és kamerával, és négy évszakon át figyelték az aktív szokásaikat. A tanulmány szerint a kevésbé jeges hónapokban 15-33 százalékkal kevesebb energiát használtak fel, mint a jeges évszakokban, amit így a populáció gyarapítására tudtak fordítani.

Ez azonban leginkább a kontinens belseje felé élő pingvinekre igaz. A kontinensből kitüremkedő félszigeten és a környező szigeteken élő pingvineknél enne pont az ellenkezőjét figyelték meg.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.