Már a Jeges-tengerig juthatott a szibériai folyóba ömlött gázolaj

2020.06.25. 09:29

Egy orosz hidrogeológus, Georgij Kavanoszjan mérései szerint már a Jeges-tengerig is eljuthatott a szibériai Nornickel erőműből az Ambarnajába ömlött gázolaj – írja a Siberian Times.

Ezzel a helyi ökoszisztéma súlyos, akár visszafordíthatatlan károkat szenvedhetett.

A szibériai Norilszk közeli erőműben még májusban omlott össze egy olajtároló, 21 ezer tonna gázolaj ömlött a közeli folyóba. A vállalat szerint nem akkora a baj, és elvileg kordában tartják a szennyeződést, de Kavanoszjan mérései ennek az ellenkezőjét mutatják. A baleset miatt még Putyin is kérdőre vonta a vállalat vezetését.

Kavanoszjan a Pjaszina folyó szennyezettségét mérte meg, ami abból a Pjaszinó-tóból ered, amibe a szennyezett Ambarnaja folyik. A Pjaszina ezt a vizet viszi tovább a Kara-tengerbe, ami a Jeges-tenger peremtengere. A Pjaszina-tóban található szennyeződés a megengedett mérték 250 százaléka.

Kavanoszjan a méréshez nem kért engedélyt a Nornickeltől, és kerülőúton közelítette meg a folyót, hogy ne találkozzon a cég biztonsági őreivel. Visszatérte után egy interjúban azt mondta, hogy sokat hallott arról, hogy feltartóztattak vagy visszafordítottak újságírókat, ezért aggódott.

Mindeközben a norilszki állami fenntartású környezetvédelmi ügynökség egyik munkatársa is felmondott, mert nem engedték nekik, hogy vizsgálatot folytassanak a baleset helyszínén.

Kavanoszjan a YouTube-on üzent a Nornickel vezetőségének, hogy tolják ki északabbra is a tisztítási munkálatokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.