Hermina
15 °C
27 °C

Beárazták a koronavírus kezelésére szánt gyógyszert

2020.06.29. 15:47

A Gilead Sciences közölte, mennyibe kerül majd a koronavírus gyógyszere, vagyis mennyit számláz majd ki a biztosítóknak. Áprilisban még azt mondták, hogy hatástalan lehet a gyógyszer, májusban azonban engedélyezték, hogy a súlyos betegek intravénásan kapják. Akkor az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyeztetési hivatal (FDA) azt mondta, hogy a remdesivir csak indokolt estekben alkalmazható, akkor sem mindenkinél. 

A Gilead Sciences azt közölte, hogy az ötnapos terápia ára 3120 dollár, azaz közel egymillió forint lesz. 

Daniel O'Day, a cég vezérigazgatója valamelyest lebontotta az árat, ami úgy néz ki, hogy a betegeknek öt nap alatt 6 fiolányi gyógyszerre van szükségük, ami darabonként 520 dollárt jelent, ez az amerikaiaknak, az ottani egészségügyi rendszer árképzését figyelembe véve 3120 dollárt jelent a teljes kezelésre a biztosítótársaságoknak. A fejlődő vagy kevésbé gazdag országok 2340 dollár, azaz 740 ezer forint körüli összegért vehetik majd meg. 

O'Day szerint így jóval alacsonyabb áron teszik elérhetővé a gyógyszert, de „most ez a helyes és felelősségteljes hozzáállás”. Néhány szakértő szerint a terápia reális ára olyan 4500 dollár között mozog, míg mások azt mondják, hogy látva, mit jelent a globális járvány, az lenne észszerű, ha napi 1 dollár lenne a kezelés ára

A remdesivirt tíz éve fejlesztették ki, leginkább az adófizetők pénzén, és az első kísérletek szerint a súlyos tüneteket mutató páciensek esetben a használatával a tünetek enyhülnek, a gyógyulás pedig gyorsabb lehet. A Gilead azt is közölte, hogy megállapodást írnak alá az Egyesült Államok egészségügyi hatóságával, hogy az államokban megfelelő legyen a gyógyszer elosztása. 

Európában a gyógyszer Veklury márkanéven fut, és az Európai Gyógyszerügynökség is a napokban tett javaslatot a gyógyszer forgalmazására. A gyógyszert eredetileg az ebola kezelésére fejlesztették ki az amerikai kutatók, de az USA-banel végzett tesztek igazolták, hogy a koronavírus elleni harcban is bevethető. 

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy mennyibe kerülne az EU-n belül a gyógyszer, és hogy Magyarországon is használni fogják-e.