Lehel
17 °C
27 °C

Megnövekedett radioaktív sugárzást mértek Skandinávia felett

2020.06.29. 00:51 Módosítva: 2020.06.29. 08:01

A finn, norvég és svéd sugárzásbiztonsági hatóságok még a hét elején jelentették, hogy a szokásosnál nagyobb, ám az emberi egészségre nem káros mennyiségű radioaktív izotópot jeleztek a műszereik, írja a BBC. Azt azonban mindhárom skandináv ország kizárta, hogy a sugárzás a három ország valamelyik atomerőművére lenne visszavezethető.

Holland szakértők az adatok kielemzése után úgy vélték, hogy a sugárzás Nyugat-Oroszország felől érkezhetett Skandinávia és a Baltikum fölé, és egy fűtőelem károsodására utalhat.

Leningrád Atomerőmű
Leningrád Atomerőmű
Fotó: Peter Kovalev / Getty Images Hungary

Az orosz Roszenergoatom úgy reagált, az ország két északnyugati atomerőműve, a Szentpétervár melletti Leningrád Atomerőmű és a Murmanszktól 150, a finn határtól 100 kilométerre a tundra közepén található Kola Atomerőmű rendeltetésszerűen működik, és egyikből sem jelentettek sugárzást.

A Roszenergoatom szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, egyik erőműből sem érkezett panasz meghibásodás miatt. A sugárzás mértéke az erőművek környékén nem változott júniusban.

Jelenleg mindkét atomerőműnél van olyan blokk, amelyen épp a korábban betervezett karbantartási munkálatok zajlanak. A Kola-félszigeten lévőben a 3-as blokknál május közepén, a 4-esnél június 11-én kezdődtek a munkálatok, a Szentpétervár közelében lévőben a 3-as blokk karbantartásán május 15. óta dolgoznak. Utóbbi reaktorblokk úgynevezett forralóvizes, azaz a csernobili atomerőműhöz hasonló elven működik. 

A Novije Izvesztyija arra is felhívta a figyelmet, hogy a térségben van még atomerőmű, Moszkvától 350 kilométerre északra a Kalinyin atomerőmű. Az orosz cáfolat azonban csak arra tér ki, hogy a két, korábban említett atomerőműben semmiféle meghibásodást nem észleltek.

Az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezetének (CTBTO) vezetője, Lassina Zerbo a Twitteren osztott meg egy térképet, melyen a sugárzás forrásának feltételezett térsége látható.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton jelezte, hogy látta a jelentéseket, és több információt kért be a tagállamoktól.

Bár a CTBTO vezetője szerint polgári célú nukleáris létesítményből jöhetett a detektált sugárzás, a találgatások között azonban felmerült az is, hogy a forrás egy atommeghajtású jégtörőn – ilyen működik Murmanszkból indulva is – vagy egy atom-tengeralattjárón is lehetett, amilyenek szintén állomásoznak a térségben.