Valós időben fordítja a jelnyelvet a speciális kesztyű

2020.06.30. 16:14

Kutatók egy olyan kesztyűt fejlesztettek ki, ami valós időben fordítja a jelnyelvet. Vagy leírja, vagy beszéddé alakítja, hogy a siket és nagyothalló emberek egyszerűbben tudjanak bárkivel kommunikálni. 

A kesztyűn a szenzorok az ujjak mentén futnak végig, és azonosítják az egyes szavakat, kifejezéseket vagy betűket az amerikai jelnyelv szerint. Ezeket aztán vezeték nélkül továbbítják egy okostelefonra, ahol az alkalmazás másodpercenként egy szót tud lefordítani. 

Az eszközt fejlesztő UCLA kutatói úgy vélik, hogy egy ilyen megoldás nagyban megkönnyítheti azok életét, akik jelnyelvvel kommunikálnak. Nincs szükségük tolmácsra vagy közvetítőre, hanem bárkivel közvetlenül kommunikálhatnak, miközben azoknak is segíthet, akik tanulják a jelnyelvet. 

Az eszköz egyelőre az amerikai jelnyelvet fordítja, a brit jelnyelvet például nem. Az amerikai jelnyelvben az arckifejezés is fontos szerephez jut, ezért a tesztek alatt a szemöldökhöz és a száj mellé is érzékelőket helyeztek, hogy még pontosabb legyen a fordítás. A kutatók most azon dolgoznak, hogy a világban nagyjából 70 millió ember által használt 300 jelnyelv mindegyikét képes legyen lefordítani az eszköz. 

A kesztyű és a fordítás.
A kesztyű és a fordítás.
Fotó: UCLA


  • Hírek
  • Hírek