Megszavazta a parlament az egyszer használatos műanyagok betiltását

GettyImages-1178637754
2020.07.03. 11:34

A péntek délelőtti ülésen szavazott a parlament az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatról, amit 195 igen szavazattal, tartózkodás és nem szavazatok nélkül elfogadtak. 

 

Májusban esett szó arról, hogy 2021 januárjától betiltanák Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat. A műanyag italpoharak és más egyszer használatos műanyag termékek mellett a könnyű, eldobható zacskók tűnnek majd el boltokból, az előzetes tervek szerint az unió által szabott határidő előtt. Hogy ez pontosan milyen termékeket érint, és mit nyer vele a világ, arról itt írtunk részletesebben. 

Kicsit később aztán visszavonta a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvényjavaslatot, amely az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szólt, a járványhelyzetre hivatkozva. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt írta, a kormány továbbra is támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését, csak az időzítés változott. Hogy ez milyen hatásokkal járhatna, és hiba-e, azzal itt foglalkoztunk bővebben. Ezt a tiltást fogadta most el a parlament.

Nem összességében a műanyagokkal van baj, hanem az egyszer használatos, eldobható műanyag termékekkel. Becslések szerint az óceánokban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét. Egy sokat idézett előrejelzés szerint, ha így folytatjuk, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal.

(Borítókép: Yuri Smityuk / TASS / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.