16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Ritka elefántikrek születhettek Srí Lankán

000 1UT32C
2020.07.08. 17:40 Módosítva: 2020.07.08. 18:40

Ritkaságnak számító elefántikrek születhettek egy Srí Lanka-i nemzeti parkban, írja az MTI.

A nagyjából 3-4 hetes borjakra vadőrök figyeltek fel a Colombótól csaknem 200 kilométerre északkeletre lévő Minneriya nevű védett területen nagyjából egytucatnyi elefánt társaságában.

 A vadvédelmi minisztérium szerdai közlése szerint a borjak távolról végzett megfigyelése alapján az illetékes hatóságok szinte biztosra veszik, hogy ikrekről van szó. Hétfőn még azt is sikerült lencsevégre kapni, ahogy a kiselefántokat egyszerre szoptatja egy nőstény.

A vadőrök most a csorda tagjaitól begyűjtött ürülékmintákon végeznek DNS-teszteket. Amennyiben a feltételezés beigazolódik, akkor ez lenne az első alkalom, hogy vadőröknek együtt sikerült megfigyelniük egy anyaállatot és ikreit a szigetországban.

A borjakat nem messze attól a területtől látták, ahol tavaly szeptemberben hét elefánt pusztult el – valószínűleg a helyi gazdákhoz köthető – mérgezésben. A szigeten évente nagyjából 200 elefántot ölnek meg, sokukat olyan gazdák, akiknek a földjeire betévednek az állatok.

A portyázó elefántok átlagosan 50 emberrel végeznek évente, legtöbbször, amikor betévednek az élőhelyeikhez közeli településekre.

A legutóbbi számlálás szerint az ország elefántpopulációja mindössze valamivel több mint 7 ezer egyedre csökkent az 1900-as évek elején becsült 12 ezer példányról.

(Borítókép: Sumith Pilapitiya / AFP.)  • Hírek
  • Hírek