Zöldre festi a hegyi tavakat Amerikában a klímaváltozás

2020.07.09. 08:33

A globális felmelegedés hatására példátlan méreteket öltő algavirágzás zöldre festi a tiszta vizű hegyi tavakat az Egyesült Államok nyugati részén – írja az MTI. A Coloradói Állami Egyetem kutatói szerint az elmúlt 70 évben több mint megkétszereződött az algakoncentráció a térség két távoli hegyi tavában (The Loch, Sky Pond).

"A magasan fekvő területek gyors ütemű melegedésének következtében gyorsan gyarapodnak és válnak dominánssá a zöldmoszatok, amelyek egészen mostanáig csak kis mennyiségben fordultak elő ezekben a tavakban" – mondta Isabella Oleksy, a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmány egyik szerzője.

A kutatók egy Denvertől nagyjából 100 kilométerre fekvő hegyvonulat tavaiban vizsgálták az algakoncentrációt egy speciális eszközt használva, amellyel a tómeder károsítása nélkül lehet üledékmagmintákat begyűjteni.

Az 1950-es évekig visszamenő adatokat elemezve a kutatók drasztikus változásokat észleltek a melegebb hőmérséklethez szokott valódi zöldmoszatok virágzásában. Oleksy ökológiai meglepetésnek nevezte az algák magas koncentrációját.

Algásodás jelei a két coloradói tóban.
Algásodás jelei a két coloradói tóban.
Fotó: Oleksy et al

A szakember szerint a vizsgált tavakban dokumentált algamennyiség sokkal inkább az erősen szennyezett, például a mezőgazdasági területekről szivárgó vizeknek kitett területekre jellemző, nem pedig az érintetlen hegyi környezetekre. Oleksy szerint noha kollégáival két coloradói tóban dokumentálták a változásokat, valószínűleg nem egy elszigetelt jelenségről van szó.

A kutatók szerint eredményeik rávilágítanak a klímaváltozásnak az algavirágzást okozó tápanyagok – úgymint a foszfor és a nitrogén – túlzott felhalmozódásában játszott szerepére. Az algavirágzás destabilizálhatja a vízi környezeteket a napfény elnyelése révén és megbetegítheti a tavak és óceánok állatvilágát, ha az állatok lenyelik a moszatokat.



  • Hírek
  • Hírek