Felfüggesztett börtönt kapott a koronavírus-járványról álhíreket terjesztő magyar férfi

2020.07.09. 12:26

Elítélt a bíróság egy férfit, aki koronavírusos álhírek gyártásával nyerészkedett – írja az MTI a fővárosi főügyész csütörtöki közleménye alapján. Ibolya Tibor közleményében azt írta, a bíróság büntetővégzésében közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt 10 hónap, 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönre és 390 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat.

A Budapesti 5. és 13. kerületi ügyészség májusban emelt vádat a 31 éves budapesti férfival szemben, aki az egyik kereskedelmi tévé híradójának weboldalára hasonlító saját oldalt üzemeltetett, ahol január 28-29-én álhíreket jelentetett meg a koronavírus-járványról.

A vádlott többek között arról írt, hogy

  • Magyarországon tartózkodó, igazoltan koronavírussal fertőzött kínaiakat és velük kapcsolatban álló magyar állampolgárokat szállítottak kórházba, és többen már meg is haltak, köztük egy magyar idegenvezető is;
  • a Külügyminisztérium bejelentette, az összes Budapest-Peking repülőjáratot törölték; illetve hogy
  • Budapest frekventált pontjain vírusfertőzött emberek estek össze, és minden előzmény nélkül meghaltak, ezért a hatóságok otthonmaradásra kérik Magyarország lakosságát.

A férfi a köznyugalmat megzavaró helyszíni fotókkal illusztrálta az álhíreket. A vádlott az álhíreket megjelentette a közösségi médiában is, ahol azokat négyezren meg is osztották. A célja az volt, hogy az oldala látogatottságának növelésével a hirdetési bevételei is növekedjenek.  • Tippek
  • Csok