Magyar fejlesztésű gyógyszer lehet hatékony a koronavírus ellen

Minden eddig itthon vizsgált készítménynél hatékonyabban gátolja az új típusú koronavírus fertőzőképességét a magyar kutatók által kifejlesztett fehérjealapú gyógyszer – mondta Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, az immunológiai tanszék vezetője a Növekedés.hu-nak adott interjúban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) égisze alatt működő gyógyszerfejlesztési konzorcium vezetője elmondta, a kezdetektől olyan hatóanyagban gondolkodtak, amely egyaránt képes semlegesíteni a vírust, valamint megelőző védelmet is nyújt, tehát alkalmas a passzív immunizálásra is. Ehhez egy kétkomponensű, fehérjealapú készítményt fejlesztettek, amely felfogható egy molekuláris csapdaként, mert ahhoz a tüskefehérjéhez kapcsolódik, amellyel a vírus a sejtekhez kötődne, így viszont erre képtelen – írja az MTI.

Kacskovics Imre az interjúban elmondta, a hatóanyagot az elkövetkező hónapokban kísérleti állatokban fogják vizsgálni. Ezzel párhuzamosan megkezdték az európai engedélyeztetéséhez, illetve a klinikai vizsgálatokhoz szükséges eljárás előkészítését is. A klinikai vizsgálatokat szerinte legkorábban 2021 végén, 2022 elején lehet elkezdeni.

A dékán azt is elmondta, hogy terveik szerint a hatóanyagot intravénás vagy a bőr alá adott injekció formájában lehet majd beadni. Miután a véráramba kerül, megjelenik a tüdőszövetben, sőt a tüdő léghólyagocskáiba is bekerül. Éppen arra a területre érkezik, ahová a fertőzést követően a koronavírus is bejut, tehát megakadályozza, hogy a vírus megfertőzze a sejteket – olvasható az interjúban.

Egy korábbi interjúban Kacskovics Imre arról is beszélt, hogy Magyarország pár év múlva önfenntartó lehet a koronavírus-gyógyszer gyártásában.

Közben más hazai műhelyekben is fontos eredmények születnek a koronavírus-fertőzés kezelésében: a Pécsi Tudományegyetem kutatói csütörtökön jelentették be, hogy az osztrák Cebinával közösen azonosítottak egy terápiás felhasználásra alkalmas hatóanyagot, az azelasztint, amely ráadásul könnyen elérhető, mert ma is forgalomban van egy recept nélkül kapható allergia elleni orrspray-ben.

További részletek

Az oldalról ajánljuk

  • Belföld
Kövér László: Azé a győzelem, akinek erősebb a hite

Az emberek többsége a normalitás pártján áll – mondta a házelnök a CPAC Hungary konferencián.

május 20., 18:11

  • Kultúr
Meghalt Vangelis

Az Oscar-díjas görög zeneszerző 79 éves volt. Ikonikus szerzeményeivel emlékezünk rá.

május 19., 19:01

  • Külföld
Kitiltották Joe Bident Oroszországból

Az utazási tilalomról szóló döntés az után született, hogy az amerikai elnök egy 40 milliárd dolláros segélycsomagot írt alá.

tegnap, 15:13

  • Külföld
Négyszázszorosa a megengedettnek a Sajóba ömlő szenny arzénkoncentrációja

Döbbenetes mennyiségű vas kerül a folyóba naponta. Helyszíni riport.

május 18., 13:35

  • Tudomány
Szexuális úton terjedhet a majomhimlő, az Egyesült Királyság új és ritka betegsége

A homoszexuális és biszexuális férfiakat figyelmeztették az orvosok.

május 17., 17:57