Adalbert
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Lámák antitestjeit lecsapolva küzdhetünk a koronavírus ellen

2020.07.13. 16:31

Brit kutatók lámák antitestjeit módosítanák, hogy oltóanyagként segítsék az emberi immunrendszert a SARS-CoV-2 leküzdésében – írja a BBC. A Rosalind Franklin intézet kutatói immunserkentő terápiát fejlesztenek a gyapjas jószág antitestjeiből, aminek a klinikai tesztelése a következő hónapokban beindulhat. Az eredményeikről a Nature szaklapban írtak.

A lámák antitestjei kisebbek és egyszerűbbek, mint az embereké, így laborban át lehet őket alakítani a vírus elleni harcra. A kutatás és az intézet vezetője, James Naismith úgy írta le, hogy olyan, mintha egy kulcsot igazítanánk egy zárhoz. Alap állapotukban beleillenek a zárba, de nem fordulnak el teljesen, de a laborban a molekuláris biológia eszközeivel meg tudják úgy faragni az antitesteket, hogy tökéletesen illeszkedjenek a zárba.

Az emberben csak akkor termelődik antitest, ha már megfertőződtünk. Egy friss, de még kezdetleges kutatás alapján a Covid-19-et okozó koronavírus ellen az ember által termelt antitest kevésnek bizonyulhat, de még folyik a kutatás a témában.

A lámaterápia olyan antitestekkel erősítené meg az ember immunrendszerét, amik már eleve a koronavírus ellen vannak programozva.

Az eljárásnak az lenne a nagy előnye, hogy a kutatók nagy mennyiségben tudnák lecsapolni a lámák antianyagait, amit a labori csiszolás után már nanotesteknek hívnak. Naismith szerint ezek a nanotestek a laborban hatékonyan végeznek a vírussal. Ezt úgy teszik, hogy rácsatlakoznak a vírus tüskefehérjéjére, így az nem tud hozzátapadni az emberi sejtekhez.

A technológia segítségével a nanotesteket könnyű lenne egy változó vírushoz alakítani.