Hermina
16 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Hosszú távon az egész testet tönkreteheti a koronavírus

2020.07.13. 09:08

A Covid-19 hosszú távú hatásai sokkal rosszabbak lehetnek, mint ahogy eddig gondoltuk – írja a Sky News. Északolasz kutatók és orvosok ugyanarra jutottak, mint a University College London kutatói: a koronavírus és az azzal járó betegség nemcsak a tüdőt károsítja, hanem az agyra és a test többi részére is kihathat – bármilyen enyhe is a lefolyása.

Lombardiában több korábbi koronavírusos betegnél pszichózist, inszomniát, gerincfertőzést, stroke-ot, krónikus fáradtságot, vesebetegséget és mozgásszervi nehézségeket diagnosztizáltak. Az orvosok szerint néhányan soha nem gyógyulnak majd fel teljesen, és a szövődmények minden korcsoportot érintenek. Azt mondják, hogy a vírus akár a test összes szervét is érintheti, nem csak a tüdőt és a légutakat, ahogy azt korábban feltételezték.

Több beteg is azt veheti majd észre magán, hogy zuhan a munkateljesítménye, a koncentrációja, és a fizikai tevékenységek is nehezebbnek tűnhetnek, mint a vírus előtt.

Az orvosok éppen ezért újra kihangsúlyozták, hogy az is vegye komolyan a járvány elleni intézkedéseket, aki nem tartozik a kiemelten veszélyeztetett korcsoportokba. Továbbra is szükségét látják a távolságtartásnak, a maszkviselésnek és az alapos, gyakori kézmosásnak.

A Cremonai Kórház neurológiai osztályán már szorosan együttműködnek az infektológusokkal, így a beérkező betegeknél már nemcsak a légutakban keresik a vírus jeleit, hanem az idegrendszerben is. Súlyos neurológiai károsodást (delírium, agyvelőgyulladás, stroke, idegkárosodás) eddig 43 embernél találtak, akik között van 16 és 85 éves beteg is.

Volt olyan beteg, akinél nem jelentkeztek súlyos légúti tünetek, nem volt légzési nehézsége, és csak a neurológiai tünetekből jöttek rá, hogy koronavírusos. Bergamóban jelenleg is folyik a túlélők vizsgálata.

Azt kívánom azoknak, akik nem tartják be a szabályokat, hogy egy hétig tapasztalják meg azt, amit én éreztem, egy hétig legyenek olyan rosszul, mint én voltam. talán így megértenék, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a figyelmeztetéseket és a kötelező szabályokat, amiket megszabtak

– mondta Filippo Acaini a Sky Newsnak. A 65 éves férfi februárban betegedett meg, de túlélte a betegséget. A mai napig légzési nehézséggel és hirtelen megjelenő kimerültséggel küzd.

Az orvosok attól tartanak, hogy a vírus azok életét is örökre megváltoztathatja, akik nem tartoznak a kiemelten veszélyeztetett korosztályba. Ez azonban lehet, hogy csak évek múltán fog kiderülni.