Kiszabadították a Facebookról Nigériába csalt és túszul ejtett amerikai nőt

2020.07.14. 15:08

Egy 46 éves amerikai nő a Facebookon ismerkedett meg egy nigériai férfival. A férfi házasságot ígért neki, a nő ezt elhitte, és a csábításnak engedve Nigériába utazott soha nem látott kedvese hívására. Ott azonban a történet kevésbé romantikus fordulatot vett: a nőt elrabolták, és fogságban tartották több mint egy évig. A rendőrség csak most szabadította ki.

A nőt egy lagosi hotelszobában tartották túszként. Az elrablója, a 34 éves Chukwuebuka Obiaku eközben megszerezte a nő hitelkártyáit és nyugdíját. Az áldozat egy nyugállományba vonult washingtoni közalkalmazott – csupán ennyi tudható róla. Fogva tartásának 15 hónapja alatt a férfi a nőtől 48 ezer dollárt (15 millió forintot) rabolt el.

A nő pénzének elszedése mellett a férfi mások átverésére is felhasználta a nő személyazonosságát. A megkárosított áldozatok között vannak a nő ismerősei, emellett más nyugati személyek és vállalatok. Az áldozat tavaly februárban érkezett Nigériába az Egyesült Államokból, majd májusban feleségül ment Obiakuhoz. Ekkor azonban már akarata ellenére tartották a hotelszobában, hiszen a mostani rendőrségi bejelentés szerint több mint 15 hónapig tartott a fogsága. A nőre egy lakossági bejelentés alapján találtak rá.

Az efféle csalások nem ritkák Nigériában. A múlt hónapban egy Fülöp-szigeteki nőt szabadítottak ki, aki ugyancsak a szerelmet keresve érkezett az országba, miután ő is a Facebookon ismerkedett meg egy nigériai emberrel. Őt hat hónapig tartották fogva.

A legtöbb nigériai csaló – mint a tegnap elkapott „Milliárdos Gucci Mester” – persze inkább csak az áldozat pénzére hajt, és a személyes találkozó nincs a terveik között.

(BBC)  • Bérelnék
  • Bankszámla