Nagy-Britannia teljesen kiebrudalja Huaweit 5G hálózatból

2020.07.14. 10:45 Módosítva: 2020.07.14. 14:12

Noha öt hónapja a brit kormány még belement, hogy a kínai titkosszolgálatokkal való üzemszerű kapcsolatokkal vádolt Huawei korlátozottan részt vehet az Egyesült Királyság 5G mobilnet hálózatának kiépítésében, a BBC információi szerint mára meggondolták magukat, és

a jövő évtől megtiltják a mobilszolgáltatóknak, hogy bármilyen hálózati eszközt  vásároljanak a cégtől. Sőt, a a már beépített eszközöket legkésőbb 2027-ig ki kell szedni.

A döntés hátterében vélhetően az Egyesült Államokból érkező nyomás áll. A döntést Oliver Dowden digitális biztonságügyi miniszter jelentette be a brit alsóházban. A miniszter szerint ez a lépés nagyjából egy évvel hátráltathatja a brit 5G-hálózat kiépítését.

Nem volt egyszerű döntés, de ez a helyes lépés az Egyesült Királyság telekommunikációs hálózatai, a nemzetbiztonság és a gazdaságunk számára, mind jelenleg, mind hosszú távon

- értékelt a miniszter. Az év elején, kemény alkudozást követően a brit kormány azt a döntést hozta, miszerint a Huawei nem vehet részt az 5G hálózat adatvédelmi szempontból legszenzitívebb magjának kiépítésében, és az egyéb eszközökben sem haladhatja meg a részesedése a 35 százalékot. A jelek szerint ezt a döntésüket mára megváltoztatták, és inkább a Huawei teljes kihagyása felé mozdulnának el.

Az Egyesült Államok régóta vádolja azzal a Huaweit, hogy gyakorlatilag a kínai kémszervezetek fedőcége, amelyek hátsó bejáratként használhatják a cég más államok telekommunikációs infrastruktúrájába telepített eszközeit az adatszerzésre, illetve kibertámadások indítására. A Huawei természetesen tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy inkább lehúznák a rolót, mintsem kárt okozzanak az ügyfeleiknek.

A koronavírus-világjárvány és annak kínai kezelése, illetve a hongkongi események csak megerősítették a nyugati politikusok egy részében azt a meggyőződést, miszerint a világ egyre jobban függ Kínától, miközben Kína egyre diktatórikusabbá válik. Ezért egyre nagyobb a tábora a gazdasági, kommunikációs és kereskedelmi függetlenedés irányvonalának.

A brit és más nyugati kormányoknak lavírozniuk kell a amerikai kormány nyomása, illetve a kínai érdekek között. Emellett azzal is szembe kell nézniük, hogy a kínai cégek jelentős erőt képviselnek a telekommunikációs piacon. Az őáltaluk szállított eszközök kiváltása nagyon megdrágíthatja az infrastruktúrát, és bizonyos esetekben nagyban visszavetheti az 5G ellátottság kiterjesztését.

A már meglévő 2G, 3G és 4G infrastruktúrába épített Huawei-eszközöket nem kell a döntés értelmében eltávolítani. 

Edward Brewster, a Huawei Technologies UK szóvivőja döntés úragondolását javasolta a brit kormánynak, és azt mondta, hogy az Egyesült Államok legutóbbi szankciói nem befolyásolják az Egyesült Királyságba szállított termékeik tartósságát, biztonságosságát. 

„Csalódást kelt a döntés, és rossz hír az Egyesült Királyság minden mobiltelefon-felhasználójának. Ez azzal fenyeget, hogy az ország a digitális leállósávba kerül, megdrágulnak a költségek és elmélyül a digitális szakadék. Szintlépés helyett a kormány a visszalépés mellett döntött.” - mondta  Edward Brewster.  • Hírek
  • Hírek